Eveniment

Majorarea accizului la benzina, amanata pana in iunie

24.04.2003, 00:00 11

Valoarea accizului la benzina va fi mentinuta la nivelul actual, urmand ca aceasta sa creasca, de la 15 iunie, cu 40 euro in cazul in care veniturile la bugetul de stat nu vor creste, pana la acea data, la volumul prevazut in graficul de incasari.
Premierul Adrian Nastase, ministrul industriei Dan Ioan Popescu si ministrul finantelor  Mihai Tanasescu s-au intalnit, marti, la sediul Ministerului Industriei pentru a analiza modalitatile de imbunatatire a gradului de colectare a veniturilor bugetare din accizele stabilite pentru produsele petroliere.
Seful Guvernului a declarat, la sfarsitul discutiilor, ca in urmatoarele saptamani vor fi aplicate o serie de masuri pentru eliminarea evaziunii fiscale din acest domeniu si pentru combaterea contrabandei in comercializarea produselor petroliere.
El a aratat ca nivelul accizelor stabilit in luna ianuarie pentru produsele petroliere nu a determinat o crestere a veniturilor bugetare la nivelul estimat de autoritati, ci, dimpotriva, au aparut pe piata mai multe produse care nu au intrat in acest sistem de accizare.
"Desi acum sunt accizate mai putin de jumatate din benzinele vandute pe piata, am observat ca a crescut numarul diferitelor tipuri de subproduse sau al produselor comercializate in afara acestui sistem de comercializare", a spus Nastase.
Pentru a elimina evaziunea fiscala si contrabanda in ceea ce priveste comercializarea produselor petroliere s-a decis limitarea la cel mult sase a numarului de puncte de frontiera prin care se efectueaza operatiuni de import al produselor petroliere.
Legislatia din acest domeniu va fi completata, printr-o ordonanta de urgenta, cu o prevedere conform careia produsele petroliere vor putea fi distribuite doar din depozite specializate, autorizate de Ministerului Finantelor si de Ministerul Industriei, urmand ca proprietarii depozitelor sa depuna o garantie, al carei cuantum va fi stabilit de Ministerul Finantelor, in functie de dimensiunea acestora.
Societatea de Inspectie a Calitatii Produselor Petroliere Romcontrol va certifica in vama, incepand cu 1 mai, calitatea produselor petroliere care intra pe teritoriul Romaniei prin punctele de trecere a frontierei. Unitatile de productie, transport, distributie si depozitare a produselor petrolierre vor avea obligatia sa achizitioneze echipamente de masurare si control a cantitatilor de carburanti ce vor fi livrate pe piata.
"Daca toate aceste masuri nu vor conduce la un nivel corespunzator de colectare a veniturilor bugetare si la eliminarea contrabandei, de la 15 iunie vom reveni la nivelul initial al accizelor", a spus Nastase.
Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ca nivelul de colectare a veniturilor bugetare provenite din accizele stabilte pentru produsele petroliere se ridica in prezent la 80-85% si a afirmat ca spera ca prin aplicarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale in domeniu acest nivel sa creasca la 100% pana pe 15 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels