Eveniment

Majoritatea romanilor se asteapta la un curs sub 4,2 lei in decembrie, sub prognozele analistilor

Majoritatea romanilor se asteapta la un curs sub 4,2 lei in decembrie, sub prognozele analistilor
14.05.2009, 20:16 16
 
Viziunea cititorilor este ceva mai optimista decat a analistilor din bancile locale, care vad euro intre 4,3 si 4,5 lei la sfarsitul anului. Doar analistii Citi din Turcia au aratat recent ca sunt mai optimisti in privinta leului, ajustandu-si proiectia de curs pentru decembrie la 3,95 lei pentru un euro in decembrie.
Aproape 15% dintre cititorii care au participat la sondajul realizat de ZF vad euro intre 4,2 si 4,4 lei in decembrie, in timp ce numai 13% dintre ei vad cursul peste 4,4 lei/euro.
Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat saptamana trecuta ca deprecierea leului a contribuit deja la corectarea dezechilibrelor externe si nu mai sunt necesare noi cresteri ale cursului. Analistii noteaza ca evolutia leului ramane dependenta de sentimentul investitorilor internationali, dar se asteapta ca perceptia asupra economiei romanesti sa se deterioreze in toamna, cand se vor vedea efectele recesiunii, prin cresterea somajului si a problemelor cu care se confrunta companiile. Euro s-a apropiat ieri din nou de pragul de 4,2 lei pe piata valutara, dupa o pauza de aproape doua saptamani, dupa ce sentimentul investitorilor internationali s-a deteriorat din nou.
BNR a calculat ieri un curs de 4,1891 lei pentru un euro, cu 3,17 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a castigat 4,26 bani, urcand pana la 3,0821 lei. Pe piata interbancara euro a urcat de la 4,18 lei la deschiderea pietei pana la niveluri de 4,1950 lei in a doua parte a zilei.
Fata de minimul atins in urma cu o saptamana, de 4,1281 lei, euro marcheaza acum o apreciere in fata leului de 1,4%.
„Forintul maghiar a condus seria de deprecieri la nivel regional. Leul nu s-a desprins de trend si cotatiile au urcat de la 4,18 lei/euro la deschiderea pietei la 4,1950 lei/euro, chiar daca pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. Cum deprecierea ar putea sa continue chiar mai rapid vineri, pe fondul anuntarii datelor privind PIB in primul trimestru, este posibil ca BNR sa intervina pentru a apara leul", comenteaza analistii Piraeus Bank.
Atat clientii locali, cat si jucatorii internationali au cumparat usor valuta pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri. In ultimele doua saptamani leul a beneficiat de o imbunatatire a sentimentului investitorilor, pe fondul acumularii de stiri pozitive venite din economia americana. Totusi, in ultimele zile s-au acumulat stiri privind scaderea peste asteptari a vanzarilor de retail in economia americana, in timp ce in economia maghiara productia industriala a scazut in martie cu 15,6% in martie. Dealerii bancilor locale considera totusi ca euro nu va avea putere sa urce semnificativ peste nivelul de 4,2 lei.
De altfel, majoritatea analistilor intrevad posibilitatea ca leul sa se intareasca in urmatoarele luni spre un curs de 4 lei/euro, in conditiile in care perioada de vara aducea in mod traditional aprecieri ale monedei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO