Eveniment

Managerii castiga cu 50% mai mult decat acum doi ani

17.10.2007, 21:23 17

Salariile pentru pozitii de management au crescut in ultimii doi ani cu marje cuprinse intre 30 si 50%, este de parere Mihaela Damian, partener si asociat al firmei de executive search Stanton Chase Romania.
De pilda, daca in urma cu doi ani 2.000 de euro era considerat un salariu rezonabil pentru un Chief Financial Officer (CFO) dintr-o companie de productie, in prezent, pentru o pozitie similara se refuza salarii de 2.500 de euro, baza de plecare pentru o negociere fiind de 3.000 de euro.
"Aceasta suma (2.000 de euro - n.r.) este total neinteresanta pentru candidati. Discutia cu un candidat pentru o pozitie de CFO incepe de la un salariu de minimum 3.000 de euro", spune Damian.
Derapaje in ceea ce priveste cererile salariale ale candiatilor se inregistreaza in banking, in real estate sau in zona de marketing.
"Clientii nostri (companiile angajatoare - n.r.) sunt socati de asteptarile salariale ale candidatilor, in conditiile in care acestea sunt cu 50% mai mari fata de estimarile initiale din bugetele companiilor angajatoare", afirma partenerul Stanton Chase, dand exemplul unui brand manager, care are un salariu de 2.000 - 2.500 de euro.
Cresterile salariale vor mai continua inca minimum trei ani, dar intr-un ritm nu la fel de alert ca si cel de pana acum, in special datorita faptului ca vor fi tot mai greu de suportat de catre angajatori.
Un alt factor care va duce la stabilizarea pietei salariale este scaderea numarului de expati.
"Anul acesta este de presupus ca avansul salariilor nu va fi mai mare de 20-30%. O crestere de 20% e mai realista, in timp ce 30% poate suna putin apocaliptic pentru angajatori. Este bine sa creasca salariile, dar moderat, si aceste cresteri trebuie corelate cu productivitatea si cu dimensiunea businessului", spune ea.
Cu toate acestea, salariile executivilor romani nu au atins castigurile omologilor din Europa de Vest.
"In Romania, presedintii de banci castiga foarte mult, dar mai putin decat omologii lor din alte tari din Europa Occidentala", spune ea.
In acelasi timp, este greu de realizat o comparatie relevanta intre un CFO din Romania si unul din Franta. "Ce face un CFO intr-o companie de IT din Franta depaseste responsabilitatile unui CFO dintr-o multinationala prezenta in Romania", spune Damian, referindu-se la limitarile impuse de headquarter. Stanton Chase este una dintre cele mai mari companii de executive search de pe piata locala, specializata in recrutarea de personal pentru pozitii de conducere si are activitati in patru domenii: produse si servicii, tehnologie, servicii financiare si industrie.
Compania a avut afaceri de peste un milion de euro anul trecut pe piata locala, raportand o rata de crestere a veniturilor de 55%, cea mai mare inregistrata in randul celor 61 de birouri pe care le are firma in 41 de tari din intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO