Eveniment

Managerii: Integrarea nu a adus scumpiri

14.02.2007, 18:30 12

95% dintre cei 150 de manageri din industria prelucratoare intervievati de Grupul de Economie Aplicata (GEA) spun ca aderarea la UE nu le-a majorat pretul produselor proprii, arata un sondaj publicat ieri. Acelasi sondaj releva ca 77% dintre manageri spun ca aderarea le creste oportunitatile de finantare, iar 80% din manageri vad in aderare oportunitatea cresterii pietei de desfacere.
Sondajul arata ca parerile managerilor sunt impartite privitor la influenta integrarii asupra cresterii salariilor. 51% din cei intervievati spun ca salariile vor creste, in timp ce 49% nu sunt de acord cu aceasta opinie.
Managerii intervievati de GEA spun ca au incredere in continuarea tendintei de crestere a productiei industriale in primul trimestru din 2007. Anul trecut productia industriala a crescut cu 7,1%, cel mai bun rezultat din 2001 pana in prezent.
De asemenea, pentru prima data in cele 9 trimestre de cand GEA deruleaza acest studiu, opinia majoritara printre manageri este ca se vor face angajari suplimentare dupa reduceri continue de personal in industrie in ultimii ani.
Dintre managerii intervievati, 76% se asteapta in 2007 la cresteri ale cifrei de afaceri, in timp ce anul trecut 77% dintre firme au inregistrat astfel de cresteri. Dintre firmele cu cresteri ale volumului de business, 60% asteapta si cresteri de profit, arata acelasi sondaj.
"Chiar daca ritmurile de crestere ale productiei si mai ales ale productivitatii industriale probabil vor incetini, ele vor fi mai stabile in 2007", concluzioneaza studiul. De altfel, indicele de incredere in industrie, construit pe baza raspunsurilor managerilor, are in primul trimestru al acestui an o usoara tendinta de scadere, conform GEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO