Eveniment

Managerii spun ca afacerile vor merge mai bine

03.10.2005, 19:34 10

Managerii companiilor romanesti estimeaza ca afacerile lor vor creste in urmatoarele doua luni, potrivit celei mai recente anchete de conjunctura efectuata de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in industrie, constructii, comert si servicii sunt prognozate cresteri ale comenzilor si productiei pana la sfarsitul lunii noiembrie. In acelasti timp, managerii spun ca preturile vor creste in perioada urmatoare, atat pentru bunuri, cat si pentru servicii.

In industrie, managerii considera ca in lunile septembrie si noiembrie se va mentine tendinta de crestere a productiei. Acest lucru nu inseamna insa ca previziunile lor se vor si materializa daca luam in calcul faptul ca in perioada mai - iulie productia industriala a scazut desi directorii firmelor din industrie considerau si atunci ca activitatea lor va creste.

Industriasii anunta si cresteri ale preturilor produsele fabricate, dar de o amplitudine ceva mai redusa. Cu alte cuvinte, preturile productiei industriale vor creste cu o medie lunara de cel mult 0,4% in urmatoarele doua luni. Numarul salariatilor din industrie va continua sa scada, dar mai lent decat in ultimele luni, spun managerii intervievati.

In constructii, managerii estimeaza ca numarul de comenzi va creste, desi mai lent decat in ultimele luni. Ca urmare, constructiile vor consemna cresteri usoare ale activitatii, dar in conditiile unor preturi mai mari decat in lunile trecute. Numarul de salariati va fi relativ stabil in urmatoarea perioada, conform opiniei a 72% dintre manageri.

In paralele cu ancheta efectuata de INS, Banca Nationala a publicat propriul sau buletin de conjunctura, centrat pe domeniile industriei si constructiilor, care contile date asemanatoare. In pofida cererii insuficiente, managerii acestor doua domenii se asteapta la cresterea productiei, si ameliorarea profitabilitatii, chiar si in conditiile practicarii unor preturi mai ridicate.

In comert, managerii intervievati de INS considera ca volumul vanzarilor va creste, iar intensificarea activitatii va necesita angajari supli-mentare. In paralel, 52% dintre ma-nageri spun ca preturile produselor vor fi sensibil mai mari.

Directorii firmelor specializate in servicii estimeaza si ei o im-bunatatire a afacerilor, iar 85% din ei spun ca isi vor mentine numarul de angajati. Si in acest domeniu, preturile de facturare vor fi mai mari decat in lunile precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO