Eveniment

MapN cumpara doua fregate cu 116 milioane de lire sterline

20.12.2002, 00:00 46

Guvernul a decis, recent, sa cumpere, cu 116 milioane de lire sterline, doua fregate britanice, retrase in ultimii ani de Flota Regala, in pretul de achizitie intrand si o serie de lucrari de modernizare a navelor.
Cele doua fregate - tip 22 - vor fi cumparate de la Ministerul britanic al Apararii, in cost fiind inclusa "etapa intai de regenerare si modernizare" a vaselor, conform cu hotararea de guvern, al carui text a fost publicat in Monitorul Oficial.
Pentru plata celor doua nave, Ministerul roman al Apararii (MapN) va contracta, prin compania nationala Romtehnica, un credit extern in valoare de 116 milioane de lire sterline. Ministerul Finantelor va garanta integral creditul extern, "precum si primele de asigurare, dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente", conform deciziei. Rambursarea acestor costuri se va face din bugetul MApN.
Romania si Marea Britanie au negociat inca de anul trecut tranzactia, publicatia militara Jane's Defence estimand, initial, costul afacerii la 140 de milioane de lire.
Cele doua fregate, HMS London si HMS Coventry, au fost retrase din flota britanica in 1998 si 2001 intrucat nu se mai incadrau in noua strategie militara promovata de Londra, care a decis sa-si micsoreze costurile. Navele au fost ancorate in portul Plymouth.
HMS Coventry, care a servit Flota Regala timp de 12 ani, a fost retrasa la scurt timp dupa ce, in anul 2001, a capturat, in Indiile de Vest, cocaina in valoare de 40 de milioane de dolari, intr-o operatiune pe care presa britanica a numit-o "de tip James Bond".
Fregatele, care au o lungime de aproximativ 150 de metri, au cate patru motoare Rolls Royce. Armamentul este compus din sisteme de lansare a rachetelor, sisteme de rachete antisubmarin si lansatoare. Fregatele dispun si de punte pentru elicoptere si de sisteme de supraveghere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO