Eveniment

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Vom negocia cu Uniunea Europeană depăşirea ţintei de deficit bugetar, pentru a nu pierde banii din PNRR.” Ţinta de deficit bugetar pentru România în 2023 este de 4,4% din PIB

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Vom negocia...

Autor: Răzvan Botea

07.08.2023, 22:19 192

Marcel Ciolacu, liderul PSD şi premierul României, a declarat la Aleph News, în primul său interviu acordat în calitate de prim-ministru, că va merge la Bruxelles pentru a negocia creşterea ţintei de deficit bugetar asumată de guvern în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv.

„Noi ne-am asumat o ţintă şi în momentul în care se depăşeşte, Comisia declanşează suspendarea fondurilor UE. Suntem singurul stat care avem acord în ceea ce priveşte deficitul. Un guvern a avut un deficit de 9,2%, s-au speriat şi oamenii de atunci. În două luni a fost făcut un deficit de 4,4%”, a spus Marcel Ciolacu, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Conform informaţiilor ZF, guvernul ar fi început informal negocierile cu Comisia Europeană pentru a se încadra în 2023 într-un deficit bugetar de până la 5% din PIB în 2023, faţă de 4,4% din PIB, cât este acum angajamentul. Pentru 2024, ţinta de deficit bugetar ar urma să fie de 3,5% din PIB, faţă de sub 3% din PIB, cât este angajamentul actual.

În cadrul emisiunii citate, Marcel Ciolacu a negat că ar fi ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind creşterea ţintei de deficit bugetar. Cu toate acestea, el a admis că au avut loc discuţii în acest sens.

Întrebaţi de ZF despre negocieri privind deficitul, reprezentanţii Comisiei Europene nu au confirmat, dar nici nu au infirmat: „Există schimburi constante, detaliate şi constructive cu autorităţile române pentru a pune finanţele publice ale României pe o traiectorie sustenabilă, în timp ce ajutăm România să păstreze accesul la fondurile europene. Nu vom dezvălui conţinutul acestor discuţii”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la întrebarea ZF: „Aţi primit cereri din partea guvernului României pentru prelungirea perioadei necesare aducerii deficitului bugetar la 3% din PIB?”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO