Eveniment

Mariaj cu probleme

17.05.2004, 00:00 10



Singurul indiciu de pret pe termen mediu al pietei financiare - marja de dobanda la obligatiunile de stat pe cinci ani- se vede amenintat odata cu primul esec inregistrat la licitatia de joia trecuta, de la lansarea acestui instrument in noiembrie 2003.



Finantele au respins in totalitate ofertele de cumparare depuse de banci, considerandu-le la un nivel al dobanzii inacceptabil. Paa acum, statul era dispus sa ofere la titlurile cu scadenta la cinci ani o marja de cinci puncte procentuale peste rata inflatiei, care insa nu mai multumeste bancile, ce sI-ar dori o marja spre 5,5 puncte. In perspectiva scaderii dobanzilor, bancile incearca sa-si asigure prin achizitionarea acestor titluri un castig cat mai ridicat. Cerea de joi de 470,5 miliarde in contul propriu (depasind cu mult oferta Finantelor de numai 300 de miliarde) este un indiciu al interesului puternic al bancilor de a plasa banii cu un randament mai ridicat.



La licitatia pentru plasarea titlurilor cu scadenta la un an de saptamana trecuta Finantele nu au strans decat suma planuita, in ciuda unei suprasubscrieri masive. Dobanda platita de stat la aceste titluri a atins valoarea maxima acceptata, de 18% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO