Eveniment

Marii asiguratori zic pas politelor obligatorii pentru case

Marii asiguratori zic pas politelor obligatorii pentru case
23.09.2009, 18:56 29

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societateacare va emite incepand cu anul viitor politele de asigurareobligatorie a locuintelor, a fost infiintat ieri de 13 asiguratori,care au investit 4,6 mil. euro in capitalul social, insa mai multefirme de asigurari mari au decis sa nu intre in aceastaafacere.

Printre cei care vor vinde asigurari obligatorii se numaraAstra, Groupama si Clal, fiecare cu 15% din actiunile PAID, in timpce alti zece asiguratori - Uniqa (fosta Unita), City Insurance,Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica, Euroins, Grawe, Credit EuropeAsigurari si ABC Asigurari - detin cate 5,5% din actiuni.Societatile au fost consiliate la infiintarea PAID de casa deavocatura Voicu & Filipescu.

Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator, Omniasig, numarul doipe piata, precum si Asirom si BCR Asigurari, companii din top zece,au decis sa nu intre in actionariatul PAID, dupa ce in mai multeranduri managerii acestor companii au declarat ca nu sunt de acordcu forma actuala a legii asigurarilor obligatorii si anormelor.

Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor se va aplica,potrivit autoritatilor, de la 1 ianuarie 2010. Fiecare proprietarde locuinta va plati 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipulcasei, pentru asigurare. Suma asigurata este de 10.000 de euro,respectiv 20.000 de euro.

Asigurarile obligatorii sunt o piata de maximum 160 mil. euro pean, avand in vedere ca exista circa 8 milioane de locuinte inRomania. Totusi, in primul an pe aplicare a legii aceste polite levor aduce asiguratorilor prime brute subscrise de cel mult 50 mil.euro, avand in vedere ca autoritatile estimeaza ca numai 30% dinproprietarii de case vor cumpara asigurare.

"Semnarea actului constitutiv de infiintare a PAID esteimportanta pentru ca trebuia facuta functionala legea asigurarilorobligatorii pentru locuinte, dar si din punctul de vedere alasigurarilor facultative pentru locuinte", a declarat RaduMustatea, directorul general al Astra si membru in Consiliul deAdministratie al PAID.

Pentru asiguratori mai important decat businessul adus depolitele obligatorii este faptul ca vor incerca sa le vandaclientilor care cumpara aceste asigurari si polite facultativepentru locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO