Eveniment

Marii consumatori de energie cer ajutor de la stat. Statul spune ca nu mai are cum sa-i sprijine

Marii consumatori de energie cer ajutor de la stat. Statul spune ca nu mai are cum sa-i sprijine

Mediafax a organizat ieri conferinta Mediafax Talks About Energy la care au participat reprezentanti ai autoritatilor si ai companiilor din domeniu

28.05.2009, 18:51 36
Toate companiile care au fost privatizate din siderurgie, metalurgie si chimie se intorc acum la stat si cer energie mai ieftina, dar statul nu mai are parghii pentru a le ajuta, a declarat ieri Tudor Serban, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei.
„In materie de petrol am dat tot. Atat capacitatile de prelucrare, cat si capacitatile de productie. In ceea ce priveste sectorul gazelor, statul mai detine circa 50% din acesta. In situatia actuala ne lipsesc parghiile necesare unei interventii sustinute care sa ajute marii consumatori de energie la nivel national. Toate companiile care au fost privatizate din siderurgie, metalurgie si chimie se intorc acum la stat si cer gaze si energie mai ieftina", a spus Serban in cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy.
Declaratia sa vine dupa ce ministrul economiei Adriean Videanu a anuntat marti ca legea gazelor va fi modificata intr-o sedinta viitoare de guvern pentru a permite industriilor locale sa cumpere gaze doar din productia interna. Acest lucru ar reduce costul de achizitie al gazelor cu pana la 20%.
Serban a mai apreciat ca sistemul energetic prezinta mari probleme, care tin in principal de securitatea si siguranta acestuia.
De asemenea, secretarul de stat a anuntat ca BERD va acorda saptamana viitoare un credit de 150 mil. lei destinat modernizarii Complexului Energetic Turceni. Potrivit acestuia, autoritatile mai negociaza cu banci ca Deutsche Bank sau BCR, parte a grupului austriac Erste, pentru atragerea de investitii in sectorul energetic.
In ceea ce priveste dependenta Romaniei de resursele energetice externe, Serban a apreciat ca problema nu suporta prea mult timp amanare, intr-o perioada de maxim 4-5 ani de zile trebuind rezolvata si aceasta chestiune.
„Romania, dupa cum am vazut si in iarna, poate trece peste o criza de genul celei a gazelor rusesti, dar nu isi permite sa astepte prea mult timp", a adaugat Serban.
 
In urma fata de restul regiunii
„Romania s-a jucat cu ordonantele de spargere a sistemului energetic sau cu hotararile privind realizarea unui sistem de termoficare, in timp ce in jurul nostru proiectele se misca cu o viteza extraordinara. Noi am ramas in afara lor si, din pacate, Romania pare acum ca o pata alba in sistemele europene de transport de hidrocarburi", a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor. El a apreciat ca fiind necesara o regandire a sistemului energetic si decretarea acestuia ca sector strategic de dezvoltare.
Iancu spune ca Romania are dificultati in a atrage fonduri europene destinate modernizarii si innoirii sistemului energetic.
„Din pacate ne aratam repetenti si la atragerea de fonduri structurale destinate investitiilor in sistemul energetic, iar principala problema in acest sens o reprezinta lipsa calificarii celor care inainteaza proiectele spre aprobare Comisiei Europene. Cele mai multe dintre acestea sunt respinse, iar acest lucru duce la o pierdere de timp si de bani", a adaugat Iancu.
 
Pretul gazelor nu permite investitii mari
Interesul companiilor pentru exploatarea resurselor energetice nu scade, iar acestea anunta in continuare investitii de sute de milioane de euro pentru extinderea capacitatilor de exploatare, prelucrare si distributie.
„Pentru acest an ne propunem investitii de peste 600 mil. euro, care vor viza in principal extinderea si modernizarea capacitatilor de productie, prelucrare si distributie a resurselor energetice. Anul trecut am modernizat peste 5.000 de sonde, am demarat alte activitati de foraj si ne-am intensificat activitatile de explorare", a declarat Gabriel Selischi, directorul Departamentului de Strategie si Performanta din cadrul Petrom.
De asemenea, Selischi a apreciat ca este nevoie in continuare de incurajare din partea statului cu atat mai mult cu cat preturile de vanzare nu permit realizarea de investitii majore. „Avem nevoie de incurajare din partea statului, mai ales prin finantare, pentru majorarea productiei interne. In ultimii doi ani Petrom a reusit sa opreasca declinul productiei interne de petrol, care tot scade din 1975 incoace. Preturile la gaze in schimb, care au ajuns la jumatate fata de cele din import, nu permit insa realizarea de investitii masive in acest sector", a adaugat Selischi.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO