Eveniment

Mediul de business si analistii catre viitorul Guvern: Evitati masurile populiste si scoateti tara din criza

Mediul de business si analistii catre viitorul Guvern: Evitati masurile populiste si scoateti tara din criza
17.12.2009, 23:13 44

Ionut Dumitru, economist-sef al RaiffeisenBank: "Cred ca este un lucru pozitiv ca avem un Guvern,dar este mult mai important ca acesta sa fie validat cat mairepede. Exista o parte pozitiva si in faptul ca unii ministri dinfostul executiv vor ramane in functie, dat fiind ca acestia au dejaexperienta relatiilor cu FMI si Comisia Europeana. (…) Este nevoiede cineva care sa-si asume masurile dure necesare pentru incadrareain tinta de deficit bugetar."

Dragos Cabat, managing partner al Financial View:"Avem acelasi premier, dar sper ca in unele pozitii, cumeste Ministerul de Finante, sa fie numiti alti oameni, eventualniste tehnocrati. Este important ca noul Guvern sa se tina deacordurile cu FMI si CE si sa nu cedeze in fata masurilorpopuliste, mai ales ca in acest moment nu mai exista nici presiuneacampaniilor electorale. Ar fi cazul sa fie eliminate acele masuriproaste luate pana acum, cum este impozitul forfetar."

Florin Pogonaru, presedinte AOAR: "Exista oparte buna in aceasta decizie (numirea lui Emil Boc in functia depremier - n.r.) in sensul ca cei care si-au asumat masurile dereforma negociate cu institutiile financiare internationale se vorocupa si de implementarea acestora."

Vasile Leu, directorul general al producatorului de uleiArgus Constanta: "Ne cam asteptam sa fie ales iar Emil Bocca premier. E o alegere destul de buna pentru ca Boc a dat legidestul de nepopulare, dar necesare. Este nevoie de un om curajoscare sa ia deciziile potrivite pentru a iesi din criza. Eu cred case va forma guvernul pana la finalul anului si va trece deParlament, dar va fi mai greu cand vor aparea legi organice lavotarea carora este nevoie de o majoritate de doua treimi."

OvidiuWencz, directorul general al producatorului de mezeluriTabco-Campofrio: "Din punct de vedere al relatiei cu FMI,cred ca numirea lui Emil Boc in functia de premier este o deciziebuna, desi nu cred ca Emil Boc va pastra functia de premier dupaalegerile interne ale PD-L. Guvernul Boc trebuie in primul rand saaduca bani de la FMI, altfel nu se pot plati pensiile si salariilebugetarilor, si sa reformeze sistemul bugetar."

Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest:"Desemnarea lui Emil Boc la un nou mandat de premier nu reprezintaniciun fel de noutate pentru investitorii de pe Bursa si eraoarecum o decizie asteptata. Problema este ca numirea lui nuelimina incertitudinile din piata, iar situatia se pastreazasimilara cu cea de pana acum, investitorii vor refuza sa intre lacumparare pana cand nu vor vedea un Guvern format si votat deParlament, iar Bursa cred ca va continua sa mearga in scadere panacand nu vedem asta."

Mihai Miron, actionar la Ropharma: "Vor avea osarcina dificila (guvernantii - n.r.), dar au fost momente in1996-1997 si chiar 1999 cand mediul era mult mai ostil cudevalorizari puternice si economia in cadere libera. Acum economiaeste pe cu totul alt trend. (...) Ar fi foarte bine daca s-arcontura legea bugetului pentru 2010, sa stimexact pe ce mizam anul viitor. Ne intereseaza si reglementarile inceea ce priveste profitul reinvestit si cota unica."

Dragos Petrescu, proprietarul City Grill: "Estebine ca exista un prim-ministru, este primul pas. Mai departe, cava face treaba mai buna sau mai rea, ramane de vazut, dar cred caeste un avantaj ca a mai fost premier. In timpul mandatului sau,chiar daca au fost probleme, moneda nu s-a prabusit, nu s-aumajorat taxele. In afara de impozitul forfetar, care am inteles cava fi eliminat, nu a mai facut greseli."

Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului MedicalUnirea: "Dincolo de nume si de componenta, Guvernul artrebui sa redimensioneze aparatul administrativ la nivelul real lacare poate fi suportat. Chiar daca s-au facut unele lucruri, existain continuare excese birocratice care pot fi corectate. Ar trebuisa se incurajeze eficienta aparatului administrativ sisimplificarea tuturor operatiunilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO