Eveniment

Memorandumul cu Voestalpine, in octombrie

11.09.2008, 19:46 15

Guvernul si reprezentantii Voestalpine vor semna, in prima decada a lunii octombrie, un memorandum de intelegere, iar grupul austriac va decide in luna decembrie in ce tara va construi combinatul de productie a otelului, au declarat surse participante la discutii.
Incheierea memorandumului a fost convenita in discutia de ieri, de la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, au aratat sursele.
"S-a convenit ca memorandumul sa fie incheiat in prima decada a lunii octombrie, ceea ce nu reprezinta o garantie ca investitia va fi realizata in Romania, dar creste gradul de probabilitate. Decizia finala privind locatia investitiei va fi luata in board-ul companiei austriece in luna decembrie", au mai spus sursele citate.
Voestalpine intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic in estul Europei, investitie estimata la cinci miliarde de euro.
Surse citate de site-ul SteelGuru au declarat, in urma cu zece zile, ca grupul siderurgic austriac Voestalpine ar putea incheia, in cursul lunii septembrie, un memorandum de intelegere cu Guvernul privind constructia unui combinat de productie a otelului in Romania. Sursele au declarat ca memorandumul urma sa fie semnat la 31 iulie, dar termenul a fost amanat in urma unor neintelegeri referitoare la terenul care trebuia concesionat in Romania.
In prezent, guvernul cauta solutii prin care sa ofere Voestalpine o alternativa la un teren din jurul Portului Constanta, cu o suprafata de 50 de hectare, solicitat de compania austriaca, a carui concesiune a fost castigata prin licitatie de SC Comvex SA, in iunie 2008.
Comvex este cel mai mare operator de marfuri de la Marea Neagra, singurul care poate opera nave mari si care intentioneaza sa isi extinda capacitatea de depozitare. Doua dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispozitia Voestalpine.
"Am reusit sa contractam aproape jumatate din terenul din apropierea satului Lazu, din comuna Agigea, de care suntem interesati, dar procesul este destul de dificil, in special ca urmare a birocratiei", a declarat purtatorul de cuvant al Voestalpine, Peter Schiefer.
Grupul austriac ar urma sa construiasca, langa combinat, o centrala electrica de cel putin 200 MW, care sa asigure 80% din consumul unitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO