Eveniment

Merkel vrea să liniştească România: Recapitalizarea băncilor nu se va face prin reducerea expunerilor

Merkel vrea să liniştească România: Recapitalizarea băncilor nu se va face prin reducerea expunerilor

Foto: Gabriel Pecheanu

Autor: Gabriel Pecheanu

10.11.2011, 17:29 519

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi, că respectarea deciziei Consiliului European ca recapitalizarea băncilor să nu se facă de la sucursale va fi monitorizată, preşedintele Traian Băsescu declarându-şi, la rândul său, convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea.

"Preşedintele român a menţionat că este o primejdie pentru băncile române, dar şi pentru băncile străine care activează în România. În concluzie (în concluzia Consiliului European din octombrie - n.r.), am inclus că recapitalizarea nu trebuie să reducă angajamentul acestor bănci în ţările respective, care tot state ale UE sunt. Noi vom urmări foarte atent acest lucru. Noi credem că această declaraţie de intenţie este suficientă. Dacă există vreo primejdie, noi vom discuta. Pentru România este absolut necesar să aibă o asigurare cu băncile, cu sistemul bancar", a declarat Merkel, la finalul discuţiilor cu preşedintele României,

La rândul său, şeful statului român a ţinut să-i mulţumească Angelei Merkel pentru susţinerea propunerii româneşti în Consiliul European pe această temă.

"Am convingerea că băncile din zona euro îşi înţeleg responsabilitatea. Vă pot asigura că subiectul a fost şi în discuţia bilaterală pe care am avut-o cu doamna cancelar, iar certitudinea mea este ca Europa va fi solidară si nu ne vom crea surprize unii altora", a conchis Traian Băsescu.

Şefii de stat şi de guverne din zona euro au decis în urmă cu două săptămâni la Bruxelles ca programul de recapitalizare a băncilor europene să includă o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele UE, pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, pe economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO