Eveniment

Micii intreprinzatori incearca sa scape de firmele fara activitate ca sa evite noua taxa

27.04.2009, 19:38 273

Micii intreprinzatori care au firme fara activitate incearca acum sa scape de ele si sa nu plateasca impozitul minim nou introdus, in timp ce oficialii Ministerului Finantelor sustin ca au nevoie de bani la buget si ca cei care sunt contribuabili trebuie sa fie corecti.

"Ajutati-ne ca sa va putem ajuta. Fiti corecti si n-o sa aveti nimic de pierdut", a transmis ieri Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice catre intreprinzatori prin intermediul Ziarului Financiar.
Astazi urmeaza sa fie discutate in Guvern normele metodologice la ordonanta prin care se introduce impozitul minim incepand de vineri, 1 mai.
Companiile incearca sa suspende sau sa inchida firmele si cer o procedura mai rapida si eventual gratuita pentru aceste operatiuni. "Intrebarea este simpla: daca ramane sa impozitam forfetar orice firma cu sau fara venituri, de ce nu se da o ordonanta prin care cei care doresc sa se suspende sau sa inchida definitiv activitatea sa o faca in decurs de o luna in regim de urgenta si gratuit de catre Registrul Comertului, fara alte costuri? Paradoxul e ca bani de forfetar nu am si nici pentru inchiderea firmelor care zac cu cifra de afaceri ZERO", arata un intreprinzator intr-o scrisoare transmisa ZF. Lichidatorii primesc o avalansa de cereri.
"In aprilie cererile clientilor de lichidare voluntara a firmelor au venit in avalansa. Daca pana acum aveam o cerere pe luna sau chiar mai putin, in aprilie am avut aproximativ zece astfel de dosare intr-o saptamana, in urma introducerii impozitului forfetar. Sunt clienti care aveau firme inregistrate pentru a demara mai tarziu afacerea", a declarat Laura Sima, lichidator judiciar din Constanta.
Lichidarea voluntara a unei firme cu ajutorul unui lichidator judiciar presupune costuri similare valorii impozitului minim pe un an, de 500 de euro, din care 600-700 de lei (140-165 de euro) se duc la Registrul Comertului sub forma de taxe, potrivit lui Ion Smedoiu, lichidator judiciar din orasul Sibiu. "Este clar ca firmele care nu au avut activitate sau cu activitate redusa incearca acum sa se lichideze. Din acest punct de vedere, cred ca introducerea impozitului forfetar este benefica pentru mediul de afaceri, pentru ca va face o curatenie in randul firmelor existente. Practic, ii obliga pe proprietari sa se decida ce vor face cu aceste firme", a declarat Smedoiu.
In cazul suspendarii activitatii, costurile sunt mai mici decat radierea, de cateva sute de lei, iar procesul poate dura 1-2 luni, potrivit datelor de la ONRC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO