Eveniment

Ministerele majoreaza puternic cheltuielile cu salariile

31.10.2005, 18:59 15

Conform proiectului de buget pe anul viitor, cheltuielile de personal sunt programate sa creasca mult mai repede (20%) fata de totalul cheltuielilor ministerelor si altor institutii publice (12%).

Cele mai mari cresteri ale cheltuielilor de personal sunt programate la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care practic isi va dubla cheltuielile cu aceasta destinatie. Pe locul doi se situeaza Ministerul Muncii, cu o crestere de aproape 90% a cheltuielilor de personal (17 mil. euro in total).

In Ministerul Transporturilor cheltuielile de personal vor creste cu aproape 60% fata de 2005 (9,3 mil. euro). Si angajatii din Ministerul Culturii si Cul-telor vor primi cu 56% mai multi bani in 2006 (7 mil. euro). Cel mai bine platiti vor fi judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu un salariu mediu net de 1.171 euro, de peste 3 ori mai mare decat media din administratie si de 5 ori mai mare decat salariul mediu pe economie prognozat pentru 2006.

In urma lor se afla procurorii de la Departamentul National Anticoruptie, care vor castiga in medie 1.054 euro pe luna. Podiumul este completat de angajatii de la Consiliul Concurentei, care vor avea in 2006 un salariu mediu de 983 de euro pe luna.

Salariile includ de fapt si prime, al 13-lea salariu si alte bonusuri pe care le primesc functionarii publici.

Functionarii din Ministerul Educatiei si din Ministerul Sanatatii vor fi platiti mai slab decat colegii din alte ministere: 351, respectiv 288 de euro lunar. Nu este insa vorba despre profesori si medici, care isi primesc salariile de la bugetele locale, respectiv bugetul asigurarilor de sanatate, ci de administratorii acestor domenii, adica angajatii ministerelor respective. Impreuna, Educatia si Sanatatea au 19.000 de angajati in ministere. Ministerul de Finante, cu un numar de peste 33.000 de angajati, va cheltui anul viitor cu 34% mai mult pentru salariile acestora, adica aproape 180 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO