Eveniment

Ministerul Culturii se mută din ianuarie în noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

Ministerul Culturii se mută din ianuarie în noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României

Foto: Silviu Matei

Autor: Laura Mitran

05.12.2011, 16:59 1476

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) se va muta, din ianuarie 2012, în noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României, care va fi inaugurată la jumătatea lunii decembrie, a anunţat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, la şedinţa de luni a comisiilor de cultură din Parlament.

Biblioteca Naţională a României va fi inaugurată în noul sediu de pe bulevardul Unirii pe 14 sau 15 decembrie, a spus Kelemen Hunor, prezent la comisiile de cultură reunite din Parlament la discutarea bugetului MCPN pe 2012.

"După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite", a spus ministrul Culturii.

În ianuarie anul viitor, tot în acea clădire se va muta şi Ministerul Culturii, care în prezent îşi are sediul pe Şoseaua Kiseleff, lângă Muzeul Satului. De altfel, clădirea de pe Kiselef aparţine Muzeului Satului şi a fost dată în folosinţă Ministerului Culturii în noiembrie 2003.

Kelemen Hunor a precizat pentru MEDIAFAX că spaţiul de care dispun angajaţii MCPN în această clădire este insuficient, iar aceasta va fi folosită în continuare de Muzeul Satului, cu destinaţia de sediu administrativ şi laboratoare de restaurare.

În prezent, se desfăşoară lucrările de finalizarea a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din Bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Naţionale va fi finalizat de Aedificia Carpaţi S.A., contractul dintre firmă şi Ministerul Culturii fiind semnat în martie 2009. Oferta depusă de Aedificia Carpaţi la licitaţia organizată de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale a fost de 69.963.068 euro fără TVA, perioada de execuţie fiind de 30 de luni.

Suma alocată noului sediu al Bibliotecii Naţionale provine dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o mare controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO