Eveniment

Ministerul Dezvoltării vrea facilităţi pentru agenţiile româneşti care aduc turişti străini

Ministerul Dezvoltării vrea facilităţi pentru agenţiile româneşti care aduc turişti străini

Foto: Răzvan Lupică

Autor: Liviu Iancu

06.09.2012, 00:00 89

Agenţiile care aduc în România turişti străini ar trebui să beneficieze de facilităţi, cum ar fi TVA redusă la 9% sau o "primă de incoming" de câţiva euro pe noaptea de cazare pentru fiecare turist adus, a declarat Cristian Bărhălescu, secretar de stat în MDRT.

"Industria turistică solicită de ani de zile facilităţi fiscale, în sensul recunoaşterii calităţii de export a produselor turistice vândute în străinătate. Aici trebuie reglementat, pentru că se adaugă TVA la aceste servicii, un TVA mare, care în momentul de faţă este la un nivel superior celui practicat pe pieţele concurente, precum Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Grecia sau Muntenegru", a spus Bărhălescu.

El a afirmat că touroperatorii care fac incoming (aduc turişti străini în ţară - n.r.) cer o reducere a TVA de la 24% la 9%, aşa cum se întâmplă la cazarea cu mic dejun în hoteluri.

O altă soluţie propusă de agenţii este acordarea unei prime de incoming sau de promovare pentru fiecare turist străin adus. Sumele ar putea fi diferite în funcţie de numărul de stele al hotelului la care se cazează turistul şi ar putea varia, potrivit lui Bărhălescu, între 1 şi 5 euro pe turist pe noapte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO