Eveniment

Ministerul Economiei: O firma nu poate fi controlata de mai multe ori in doi ani

11.03.2010, 23:04 37

Ministerul Economiei va modifica Legea 252/2003 privindregistrul unic de control pentru a elimina controalele"repetat-nejustificate" la un agent economic, potrivit unui proiectde lege publicat ieri pe site-ul institutiei.

Proiectul defineste un control "repetat nejustificat":"Controlul repetat nejustificat in intelesul prezentei legi estecontrolul efectuat in cursul a doi ani calendaristici consecutivi,de catre acelasi organ de control specializat, la acelasicontribuabil, in absenta unor elemente care sa justifice temeinicefectuarea controlului respectiv".

Actul normativ sanctioneaza incalcarea prevederilor de mai suscu amenzi cuprinse intre 1.500 de lei si 2.000 de lei.

Potrivit expunerii de motive care insoteste proiectul legii,noile reglementari vor viza sa elimine controalele nejustificate laagentii economici, astfel incat activitatea lor sa fie cat maiputin afectata de astfel de actiuni.

"Prin eliminarea controalelor repetate la intervale scurte detimp asupra aceluiasi contribuabil, se raspunde si solicitarilorinsistente si repetate venite din partea mediului de afaceri si seasigura si o cuprindere in activitatea supusa controlului a unuinumar mai mare de contribuabili, ceea ce conduce la crestereaeficientei activitatii de control", potrivit expunerii de motivecare insoteste proiectul legii. Aceasta admite ca unele controaleefectuate de diversele organe de specialitate (in domeniilefinanciar, fitosanitar, sanitar, controale de urbanism) suntpercepute de contribuabili ca o metoda de sicanare si deintimidare, in scopul de a le fi influentat comportamentul fata dereprezentantii organelor cu atributii de control.

De asemenea, admite documentul citat, perturbarea activitatiifirmelor prin controale repetate devine mult mai evidenta in cazulcontribuabililor mici, cu personal redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO