Eveniment

Ministerul Economiei reia licitaţia pentru „CEO la stat“ şi cere garanţii de 18.000 euro headhunterilor

Ministerul Economiei reia licitaţia pentru „CEO la stat“ şi cere garanţii de 18.000 euro headhunterilor

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

14.11.2012, 00:04 715

Ministerul Economiei a anunţat ieri seară, printr-un co­municat, că va relua procedura de introducere a mana­gementului privat la companiile de stat din subordine, după mai bine de jumătate de an de când a blocat acest proiect.

"Începând cu data de 13.11.2012, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (O.P.S.P.I.), reia procedura de achiziţie de servicii de asistenţă pentru recrutare şi plasare de personal de administrare în vederea selectării membrilor consiliilor de administraţie/consiliilor de supraveghere la societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate în portofoliul Ministerului Eco­no­miei, prin publicarea pe site-ul www.minind.ro a Anun­ţului de participare, însoţit de Do­cumentaţia de atri­buire", se arată în comu­nicatul transmis de minister.

Ministerul Economiei se chinuie de mai bine de un an să îşi aleagă firmele care să-i recruteze manageri din privat.

Astfel, head-hunterii care vor să recruteze manageri din privat pentru companiile din subordinea acestui minister trebuie să depună docu­mentaţia până pe data de 26 no­iembrie şi să ofere o garanţie de 80.000 de lei (18.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul ministerului.

Faptul că firmele de executive search au mai puţin de două săptămâni în care să îşi facă documentaţia pentru participarea la această licitaţie şi trebuie să scoată din buzunare o garanţie cu o valoare foarte mare pentru jucători care au afaceri de câteva sute de mii de euro pe o piaţă în scădere arată că această nouă tentativă de a aduce mana­gement profesionist în companiile de stat nu are şanse prea mari de reuşită. Piaţa locală de executive search este evaluată la 6 milioane de euro, iar anul trecut niciun jucător nu a reuşit să aibă o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro.

Primul contract în cadrul acestui proiect a fost semnat în toamna anului trecut, când Ministerul Economiei a declarat câştigătoare compania de executive search Pedersen & Part­ners şi subcontractorii săi, Roland Berger Strategy Con­sul­tants şi avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Pe­tersen (NNDKP) pentru managementul proiectului "CEO la stat".

Aces consorţiu trebuia să realizeze caietele de sarcini pentru firmele de executive search care vor recruta viitorii CEO "privaţi", însă ministerul a decis să înceteze acest contract pe 31 mai, după ce le-au plătit 100.000 de euro, potrivit unor informaţii. "Rezultatul" acestui contract a fost desemnarea firmei de head-hunting Egon Zehnder să recruteze CEO pentru Hidroelectrica pentru o sumă de 200.000 de euro, însă între timp Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar procesul a fost blocat.

În vara acestui an, OPSPI a publicat caiete de sarcini noi pentru headhunterii care voiau să recruteze manageri din privat pentru companii precum Romgaz, Tranzagaz sau Transelectrica, pe care le-a retras pentru a le îmbunătăţi. Deşi au promis că le vor publica din nou "în câteva zile" noile caiete de sarcini, au trecut cinci luni până la republicarea acestora.

Proiectul "CEO privat la stat" a fost cerut de FMI, iar primul manager privat a fost instalat la Tarom, unde a fost numit în funcţie executivul belgian Christian Edouard Heinzmann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO