Eveniment

Ministerul Finanţelor a împrumutat 75 de milioane de lei printr-o licitaţie suplimentară

Ministerul Finanţelor a împrumutat 75 de milioane de...

Autor: Marius Oncu

22.09.2014, 00:00 117

Trezoreria a primit oferte de 92,6 milioane de lei în cadrul licitaţiei suplimentare şi a atras suma de 75 de milioane de lei, conform prospectului de împrumut pentru luna septembrie.

Randamentul mediu s-a situat, conform licitaţiilor suplimentare, la nivelul rezultat în urma licitaţiei de referinţă de joi.

Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 234,8 milioane de lei şi a obţinut mai puţin de jumătate din suma vizată, aceasta fiind a doua licitaţie consecutiv în care statul atrage fonduri mai mici decât avea planificat, dar la un randament în urcare.

Trezoreria a primit joi oferte de 599,8 milioane de lei în cadrul licitaţiei pentru care anunţase anterior că viza 500 de milioane de lei şi a acceptat în final să vândă titluri de numai 234,8 milioane de lei.

Randamentul mediu a crescut la 3,54% pe an, de la 3,3% pe an în luna iulie, când Ministerul Finanţelor a vândut cel mai recent obligaţiuni cu scadenţă în iunie 2019.

Emisiunea a fost lansată în februarie, iar statul a împrumutat prin acest instrument până în prezent 3,64 miliarde de lei, inclusiv suma atrasă vineri prin licitaţia suplimentară.

Trezoreria a încercat să se împrumute prin această emisiune şi la începutul lunii august, însă a respins, pentru prima dată începând din februarie, toate ofertele primite de la bănci pentru obligaţiuni în valoare de 600 de milioane de lei, întrucât randamentele cerute de cumpărători au fost considerate prea ridicate.

Statul a vândut luni obligaţiuni de 244 milioane de lei, 60% din suma vizată, după ce investitorii au suprasubscris oferta, dar au cerut un randament mai mare decât în august, când a fost deschisă cel mai recent emisiunea respectivă, cu scadenţă în iunie 2021.

Piaţa financiară a beneficiat recent de o infuzie de lichiditate din partea Băncii Naţionale a României, sub forma unei operaţiuni repo pentru băncile comerciale.

BNR a împrumutat marţi opt bănci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână, la rata de politică monetară de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilităţii de introducere de lichiditate în piaţa financiară începând din luna aprilie.

De la începutul lunii septembrie, statul a împrumutat 500 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadenţă la 12 luni, şi 1,141 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni, inclusiv 172,2 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna septembrie împrumuturi de 2,8 miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 270 milioane lei din alocările prin licitaţii suplimentare.

Statul a împrumutat în august 600 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni şi 250 milioane euro prin obligaţiuni, precum şi 800 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni, la care se adaugă din licitaţii suplimentare 120 milioane lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 28,909 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat, inclusiv prin licitaţia de vineri. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO