Eveniment

Ministerul Finantelor a pierdut busola, spune presedintele grupului hotelier Continental

11.10.2005, 20:08 21

Modificarile propuse pentru Codul fiscal sunt "diabolice" pentru ca descurajeaza investitiile noi si ii pedepseste pe investitorii anteriori, spune Radu Enache, presedintele Continental Hotels, care detine 12 hoteluri.

Industria hoteliera va fi afectata de noile modificari ale legislatiei fiscale, in principal din cauza noului impozit pe valoarea imobilizarilor corporale. Calculele lui Enache arata ca cele doua hoteluri noi deschise de grupul sau anul acesta, in valoare de 18,5 milioane de euro, vor fi impozitate cu circa 100.000 de euro anual, incepand cu 2006.

Noile reguli privind amortizarea fiscala, impozitarea rezervelor legale si triplarea impozitelor locale pe terenuri si cladiri reprezinta o noua piedica pentru investitii, considera principalul actionar al grupului hotelier.

"Esecul cotei unice de impozitare a lasat in buget gauri pe care Ministerul de Finante incearca sa le acopere acum prin majorari nefiresti ale bazei de impozitare", considera Enache. Estimarile sale arata ca grupul hotelier va plati impozite mai mari cu circa 1,1 milioane de lei noi anual incepand din 2006. "Daca propunerile de modificare a Codului fiscal vor fi adoptate, sunt sigur ca nu vom mai face nici un fel de investitii", a afirmat Enache. Potrivit acestuia, in prezent, grupul hotelier se pregateste sa semneze cereri de finantare prin credite pentru o suma de 35,8 milioane de euro, destinata deschiderii a 5 noi hoteluri in anii urmatori.

"Incertitudinea privind noile impozite nu ne permite demararea proiectului", se plange Enache. El sustine ca toti partenerii sai din industria hoteliera se confrunta cu aceleasi probleme.

"Ce se va intampla cu siguranta este ca noile impozite vor creste costurile operatorilor din turism, dar si in constructii si alte activitati. Toate aceste majorari de costuri se vor reflecta in cresterea inflatiei, dar si in noi incercari ale mediului de afaceri de a ocoli noile reglementari fiscale", a conchis Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO