Eveniment

Ministerul Finanţelor a respins ieri toate ofertele pentru titluri de stat după ce BNR a strâns şi mai tare robinetul lichidităţilor

Ministerul Finanţelor a respins ieri toate ofertele pentru titluri de stat după ce BNR a strâns şi mai tare robinetul lichidităţilor

Foto: Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

21.08.2012, 00:03 219

Ministerul de Finanţe a respins ieri toate ofertele băncilor pentru cumpărarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, considerând că randamentele solicitate sunt prea mari. Mişcarea vine în contextul în care Trezoreria acceptase săptămâna trecută să plătească un randament în creştere, la 5,9% pe an, la titlurile de stat cu scadenţa la opt luni.

Finanţele intenţionau să împrumute 500 milioane de lei (110 mil. euro) la licitaţia de ieri, dar au refuzat ofertele de peste 860 milioane de lei ale băncilor după ce randamentele au crescut constant în ultimele săptămâni. La licitaţia precedentă cu titluri pe un an, organizată la începutul lunii august, statul plătise o dobândă de 5,7% pe an.

Licitaţia de ieri este a doua respinsă integral într-un interval de 11 zile, ceea ce arată că statul nu se află sub presiune şi nu trebuie să se împrumute la orice cost având în vedere buffer-ul consistent de lichidităţi din contul Trezoreriei.

Statul reuşise să se împrumute mai ieftin la începutul anului, randamentele pe termen scurt ajungând până la 5% pe an în primăvară, ceea ce a permis Ministerului de Finanţe să vândă mai multe titluri şi să-şi construiască un buffer de lichiditate de circa 7 miliarde de lei.

Dobânzile cerute de bănci au crescut însă constant în ultimele trei luni după ce BNR a decis să îngheţe la 5,25% pe an dobânda-cheie la lei şi în contextul scăderii lichidităţii de pe piaţă. Presiunea a crescut însă în ultimele două săptă­mâni, după ce banca centrală a decis să controleze mai strict lichiditatea din piaţă şi a limitat sumele împrumutate băn­cilor prin intermediul operaţiunilor repo săptămânale. La licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale în schimbul titlurilor de stat pe care acestea le deţin.

BNR a împrumutat mai multe bănci cu 4 mi­liarde de lei în cadrul unei operaţiuni repo deşi cererea din partea acestora a fost de 15 miliarde de lei. Prin reducerea lichidităţii din piaţă banca centrală încearcă să scadă presiunile de depreciere a leului. Suma maximă oferită în cadrul licitaţiilor repo fusese limitată la 6 miliarde de lei în urmă cu două săptămâni şi la 5 miliarde de lei săptămâna trecută, ceea ce s-a văzut în creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară şi a randamentelor solicitate de bănci la titlurile de stat.

Săptămâna trecută, Finanţele au plătit un randament mediu de 5,9% pe an la certificatele de trezorerie cu scadenţa la opt luni, randamentul maxim acceptat urcând până la 6,15% pe an. În acest context, dealerii se aşteptau ca dobânzile cerute de bănci să sară peste pragul de 6% pe an la licitaţia de luni.

În ultimele luni, statul a împrumutat mai puţin decât sumele planificate pentru a evita costurile prea mari cu dobânzile. Finanţele şi-au propus să împrumute 2,5 miliarde de lei în luna august prin vânzarea de titluri de stat, dar până acum au atras numai 1,4 miliarde de lei. De la începutul anului, Trezoreria a împrumutat 39 miliarde de lei de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO