Eveniment

Ministerul Finantelor: cheltuielile salariale au crescut cel mai rapid in PIB

04.07.2005, 19:27 11

Cheltuielile de personal prevazute in bugetul consolidat inregistreaza, in acest an, cea mai mare rata de crestere dintre toate categoriile de cheltuieli, sustine Ministerul Finantelor Publice (MFP).

InformaTia vine ca raspuns la anuntul mai multor organizatii sindicale de a declansa proteste in septembrie, dupa ce Guvernul a decis sa amane pentru 2006 indexarea salariilor pentru bugetari.

Ministerul de Finante sustine insa ca, desi Guvernul a decis amanarea cresterii salariale din luna octombrie si suspendarea pozitiilor vacante, cheltuielile de personal prevazute pentru 2005 sunt mai mari cu 20% fata de 2004, respectiv cu 23.000 miliarde lei vechi - 2,3 miliarde lei noi (circa 667 mil. euro). Comparativ, totalul cheltuielilor bugetare creste cu 13%.

"Cheltuielile de personal cresc ca raport in Produsul Intern Brut de la 4,9% la 5%. Nici o alta categorie de cheltuieli nu inregistreaza cresteri din acest punct de vedere", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor. In plus, institutia precizeaza ca in bugetul aprobat de vechiul Guvern era prevazuta o majorare a cheltuielilor de personal cu numai 7% fata de 2004.

"Cu toate acestea, in toamna lui 2004, au fost aprobate cresteri salariale foarte mari, fara acoperire bugetara. Totodata, pentru uni-formizarea cresterilor salariale in administratia publica, fostul Guvern nu a prevazut fondurile necesare. Prin urmare, la rectificarea bugetara s-a impus suplimentarea acestora cu circa 14.500 miliarde lei (n. red. - 1,45 mil. lei noi sau 403 mil. euro)", adauga comunicatul.

In termeni reali, cheltuielile salariale se majoreaza cu 11,2%, peste rata de crestere economica prognozata, de 6%.

Conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor, pe ansamblul economiei salariul mediu net din primele patru luni ale acestui an a crescut cu 23,5% fata de perioada ianuarie-aprilie 2004, pana la 7.122.990 lei vechi (712,2 lei noi). In acelasi timp, in domeniul administratiei publice si in cel al apararii, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 34%, in invatamant avansul a fost de 35,9%, iar salariile din sanatate si asistenta sociala au crescut cu 31,5% in primele patru luni ale anului fata de perioada similara din 2004.

Discutiile intre Guvern si sindicate s-au declansat dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de saptamana trecuta, printr-o ordonanta de urgenta, masuri de reducere a cheltuielilor de personal la cinci procente din produsul intern brut, nivel convenit cu Fondul Monetar International si prevazut in bugetul de stat rectificat.

Astfel, Executivul a decis amanarea datei de majorare a salariilor personalului bugetar pana la 1 ianuarie 2006, sistarea premiilor lunare pentru toate categoriile de personal din aceste structuri si suspendarea procedurilor de ocupare a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.

Masura blocarii salariilor in sectorul bugetar a fost aspru criticata de mai multe sindicate, care au amenintat ca vor trece la actiuni de protest in toamna acestui an.

Blocul National Sindical a reprosat Guvernului ca "a capitulat in fata FMI", prin faptul ca a luat decizii cu impact major asupra populatiei - precum rectificarea negativa a bugetului, inghetarea salariilor, majorari de tarife, blocarea salariului minim pe economie - fara a consulta partenerii sociali si a anuntat ca isi retrage reprezentantii din institutiile tripartite.

De asemenea, trei federatii din invatamant (Federatia "Spiru Haret", Federatia "Alma Mater" si FLSI) au anuntat ca ar putea recurge la blocarea inceperii anului scolar 2005-2006, nemultumite de hotararea Guvernului de a ingheta salariile bugetarilor, in conditiile in care sunt prevazute cresteri de tarife la utilitati. La proteste s-ar putea alatura si sindicalistii din administratia locala. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels