Eveniment

Ministerul Sănătăţii: Analizele medicale pentru înscrierea în anul şcolar nu mai sunt necesare

Ministerul Sănătăţii: Analizele medicale pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

02.09.2016, 15:51 765

Analizele medicale pentru înscrierea copiilor la grădiniţă sau la şcoală au fost scoase din lista documentelor pe care părinţii le aduceau la începutul fiecărui an şcolar, singurele acte medicale necesare fiind adeverinţa de la medical de familie şi avizul epidemiologic, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În documentele stabilite de Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei pentru înscrierea copiilor în anul şcolar nu sunt incluse rezultatele unor analize medicale precum prezenţa nazală sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor pentru că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea copilului.

„Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecţioasă la copil”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii atenţionează că interpretarea superficială a analizelor medicale ar putea duce la administrarea de antibiotice fără să fie nevoie de astfel de medicamente, lucru care ar avea consecinţe asupra rezistenţei la medicamente a copilului.

Multe grădiniţe din sistemul privat de educaţie cer părinţilor ca pentru a-şi înscrie copiii să aducă la începutul anului şcolar rezultatelor examinărilor de exudat faringian şi nazal care identifică prezenţa unei infecţii la nivelul regiunii nazofaringiene. În urma deciziei Ministerului Sănătăţii, aceste probe vor fi făcute doar la îndrumarea medicului de familie, în cazul în care specialistul consideră că este nevoie.
Numărul copiilor înscrişi în în­vă­ţământul preuni­ver­sitar în anul şcolar 2015-2016 a fost de puţin peste 3 mi­lioane, arată da­tele de la Ministerul Educaţiei, în scă­dere cu 5% faţă de 2014, după ce în fie­care an învă­ţământul românesc pierde din sta­tis­tici zeci de mii de preşcolari şi elevi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels