Eveniment

Ministerul Transporturilor cere despagubiri pentru cele doua zile de greva. Metrorex spune ca are bani

19.11.2009, 23:13 33

Ministerul Transporturilor a anuntat miercuri seara, dupa ceTribunalul Bucuresti a dispus ca fiind ilegala greva de la metrou,ca va cere instantei de judecata sa ii oblige pe liderii sindicalide la Metrorex, responsabili pentru organizarea grevei generale, saplateasca atat pentru pierderile inregistrate de companie inaceasta perioada, precum si despagubiri pentru calatorii cuabonament afectati pe durata celor doua zile de greva.

Reprezentantii Metrorex spun ca au bani pentru despagubiri dacava fi necesar.

"In zilele urmatoare o sa gasim solutii pentru calatoriiafectati de greva. Avem bani pentru plata despagubirilor", adeclarat pentru ZF Gheorghe Udriste, directorul Metrorex.

Ieri, la ghiseele Metrorex se acordau despagubiri in valoare dedoar 1,7 lei, echivalentul a doua zile de abonament, in conditiilein care costul unui abonament lunar de 25 de lei este impartit la30 de zile calendaristice. Pe de alta parte, despagubirile acordateacopera doar costul unei singure calatorii cu metroul, inconditiile in care o cartela cu doua calatorii costa 2,5 lei.

Pierderile zilnice inregistrate de Metrorex, in perioada degreva, sunt estimate intre 200.000 si 300.000 de lei si, potrivitlegii, persoanele responsabile pentru declansarea unei grevedeclarata ilegala pot fi obligate la plata unor despagubiri, lacererea celor interesati.

Ar putea relua greva peste o luna

Ioan Radoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, nu acomentat acest aspect. In schimb, Radoi a declarat ca daca in urmanegocierilor din urmatoarele 30 de zile nu se va ajunge la unacord, angajatii de la metrou vor recurge din nou la grevagenerala.

"Greva putea fi un eveniment evitat si consider ca urmatoarele30 de zile reprezinta un termen rezonabil in care se pot gasisolutii privind conflictul de munca. Daca nici dupa aceste 30 dezile nu se ajunge la un acord, exista riscul sa declansam din nougreva generala", a declarat Radoi.

Udriste a mai declarat ca la inceputul anului viitor guvernulJaponiei ar putea aproba creditul in valoare de 300 mil. eurodestinat constructiei liniei de metrou Aeroportul Henri Conda -Otopeni, lucrarile putand fi incepute in a doua jumatate a lui2010.

"Dorim sa incepem lucrarile in mod simultan atat pentruconstructia tronsonului Drumul Taberei - Universitate, cat sipentru constructia liniei de metrou care va lega Capitala deAeroportul Otopeni", a spus directorul Metrorex.

Metrorex, prin Ministerul Economiei, a incheiat de curand unacord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii in valoare de395 mil. euro, pentru finantarea lucrarilor la tronsonul DrumulTaberei - Universitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO