Eveniment

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, anunţă probleme pentru iarnă: Avem prea puţin lemn faţă de cererile pentru încălzirea locuinţelor

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, anunţă...

Autor: Dragos Suciu

27.07.2018, 14:01 588

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, declară că în România trebuie gândită o soluţie alternativă de încălzire a locuinţelor, deoarece oferta de lemn existentă este mai mică decât cererea populaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Deneş s-a întâlnit, vineri, în Munţii Apuseni, cu cei care lucrează în sectorul silvic şi le-a prezentat viitoarele modificări ale Codului Silvic, precizându-le că lemnele căzute în pădure în urma unor calamităţi, care stau nevalorificate de mult timp, vor putea fi folosite de populaţie.

”S-a constatat de către specialişti că există un volum de masă lemnoasă, aproximativ două milioane de metri cubi, cu preponderenţă lemn de foc, din rărituri, igienizări, care pe reglementările actuale ale codului silvic vor rămâne în pădure, adică nu vor fi exploatate (...) lucru care nu e benefic nici pentru pădure”, a spus Ioan Deneş.

De asemenea, el a precizat că există în depozitele primare şi rampe o cantitate de masă lemnoasă însemnată, circa 450.000 de metri cubi de lemn care nu poate fi valorificată pentru că este lemn care ar fi trebuit să fie cumpărat de populaţie.

”Există perioade ale anului când populaţia e mai interesată sau mai puţin interesată de a achiziţiona lemn de foc (...) Iar lemnul este o resursă pe care nu poţi să o păstrezi la infinit în aceste depozite şi rampe pentru că putrezeşte şi nevalorificându-l la timp e o mare pierdere pentru toată lumea”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

Potrivit acestuia, lemnele de foc din pădure vor fi deblocate, astfel încât să rămână la dispoziţia populaţiei.

”Am discutat cum deblocăm sectorul silvic şi cum putem să valorfiicăm lemnul din pădure. Punctul de vedere al ministerului a fost că acest lemn deblocat din pădure şi celălalt, partea de lemn de foc, care e reglementat în codul silvic, să rămână la dispoziţia populaţiei în continuare. Acest lucru se va reglementa prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Deja lucrăm în draft la el şi cu comisia de agricultură, când va fi promulgată modificarea Codului Silvic de către preşedinte, vom ajunge la o formulă comună, astfel încât să păstrăm regula sfântă, pe care ţin să o subliniez, lemnul de foc trebuie să rămână la dispoziţia populaţiei pentru că e o resursă de care trebuie să beneficiem toţi”, a mai spus ministrul.

El consideră că prin aceste modificări va fi detensionată criza lemnului de foc, însă pe termen mediu şi lungă România trebuie să gândească o soluţie alternativă de încălzire a locuinţelor.

”Pe termen mediu şi lung în România trebuie să gândim o soluţie alternativă de încălzire a locuinţelor pentru că oferta de lemn pe care noi o avem la dispoziţie e mai mică decât cererea populaţiei de încălzire a locuinţelor cu lemne”, a conchis ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO