Eveniment

Ministrul Energiei, la Mina Lupeni: Echipele de salvare sunt foarte aproape să ajungă la un miner

Ministrul Energiei, la Mina Lupeni: Echipele de salvare...

Autor: Adriana Mit, Mediafax

05.10.2017, 20:42 101

Ministrul Energiei a declarat, joi, la Lupeni, că echipele de salvare aud voci din subteran şi că sunt foarte aproape să ajungă la unul dintre minerii blocaţi.

"Vă asigur că o să stau aici până când operaţiunea de salvare se încheie. Echipele de salvare aud vocile minerilor, nu putem identifica cine sunt, comunică prin lovituri în metale şi strigăte mai puternice. Prima echipă de salvare, care a fost scoasă la ora 18.00 şi înlocuită cu alta, ne-a comunicat că este foarte aproape de a ajunge la un miner", a afirmat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a mai precizat că intervenţia de salvare a minerilor este foarte dificilă, iar echipele reuşesc să înainteze cu un ritm de aproximativ un metru pe oră.

"Am decis să intervenim prin cele două capete de surpare, avem o suprafaţă de 16 metri pe care trebuie să intervenim, cu două echipe din două direcţii şi am convenit să schimbăm echipele la şase ore, nu la opt ore. Din evaluările noastre, sperăm ca foarte repede aceşti oameni scoşi la suprafaţă", a explicat ministrul Energiei.

Toma Petcu a mai spus că galeriile sunt ventilate, astfel că minerii blocaţi au aer, iar acest lucru ajută şi echipele de salvare.

"Galeriile sunt ventilate, există aer, minerii prinşi pot respira şi acest lucru ajută şi echipele de intervenţie, pentru că pot interveni fără să aibă aparate de respirat care să îngreuneze această intervenţie. Este un telefon în mină la 30 de metri de locul intervenţiei şi comunicăm în permanenţă cu salvatorii", a precizat ministrul Energiei.

Toma Petcu spune că este important ca ritmul de muncă să fie "foarte puternic".

Întrebat de către jurnalişti dacă cei trei mineri sunt în viaţă, ministrul Energiei a afirmat că "este greu de estimat, se aud voci, dar poate fi vocea unei persoane, a două sau trei. Noi ne dorim să fie toţi în viaţă".

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi după-amiaza. Opt mineri au reuşit să se salvezi, însă trei au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO