Eveniment

Ministrul energiei: Nu mai vindem acţiuni Petrom

Ministrul energiei: Nu mai vindem acţiuni Petrom

Autor: Carol Dan

18.04.2013, 00:07 762

Ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă a declarat că nu se gândeşte să vândă pe bursă un pachet de până la 10% din acţiunile statului la OMV Petrom (SNP) şi, referindu-se la unele acuzaţii care îi sunt aduse, că dacă tot strică sistemul energetic, va merge până la capăt.

„Nu cred că vindem acţiunile la Petrom, am în vedere un alt mod de lucru. Dacă tot stric tot în sistemul energetic, merg până la capăt“, a afirmat ieri Niţă.

În 2011 statul a încercat să vândă pe bursă aproape 10% din acţiunile pe care le mai are la OMV Petrom, dar a eşuat, investitorii nefiind interesaţi să cumpere titlurile.

Totodată, la privatizarea Petrom, în 2004, statul a promis angajaţilor companiei că vor primi până la 8% din acţiuni. Până în prezent însă angajaţii nu au primit aceste acţiuni.

„Dacă legea spune că trebuie să dăm 8% la salariaţi, vom da“, a spus Niţă, întrebat dacă are în vedere să reia acest demers.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Niţă a mai spus ieri că oferta prin care statul vrea să vândă la bursă un pachet de 10% din acţiunile Nuclear­electrica va avea loc după data de 15 mai.

„Este pentru prima dată în ultimii ani când ne respectăm angajamentele internaţionale. În aprilie am promis că listăm Transgaz şi am listat. În mai am promis că vom lista Nuclear­electrica şi o vom lista“, a afirmat Niţă.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi CE că va lista la bursă pachete minoritare de acţiuni de la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO