Eveniment

Ministrul transporturilor Radu Berceanu inaugureaza dinastia Brutaru la TAROM

29.01.2009, 00:00 191

Ministrul transporturilor si infrastructurii Radu Berceanu a numit-o ieri in functia de director general al TAROM pe Ruxandra Brutaru, care a ocupat anterior pozitia de director general adjunct al operatorului aerian.

Ruxandra Brutaru, 28 de ani, este fiica unui fost director TAROM din perioada 1995-1996, Nicolae Brutaru. Ea a ocupat si pozitia de director de marketing la compania aeriana low-cost Blue Air. De altfel, la conducerea Blue Air se afla tot un fost director al TAROM, Gheorghe Racaru.
Ruxandra Brutaru a fost timp de doua saptamani directorul interimar al companiei, dupa ce ministrul transporturilor Radu Berceanu l-a demis pe Gheorghe Barla.
Oficialii de la minister nu au oferit o motivatie pentru aceasta numire.
Berceanu a demis din functie peste 20 de directori in momentul in care s-a instalat in fotoliul de prim-ministru.
Barla, care a ocupat anterior functia de director al TAROM, a fost adus la conducere pe perioada mandatului lui Ludovic Orban, mai precis la inceputul anului 2007, urmandu-l pe pozitia de director pe Gabriel Dumitrescu.
Atat Nicolae Brutaru, cat si Gheorghe Racaru au fost directori ai companiei TAROM intr-o perioada destul de tumultuoasa din punctul de vedere al schimbarilor ierarhice. Dupa 1995 pana in 2006, cand la conducerea companiei a venit Gabriel Dumitrescu, TAROM a avut peste 10 directori. Printre acestia se numara atat nume cunoscute precum cel al lui Gheorghe Racaru sau al lui Nicolae Demetriade, care este cunoscut pentru infiintarea companiei Happy Tour, cat si mai putin cunoscute precum Ioan Lixandru, Dan Vulcan, Marian Serbanescu sau Alexandru Szlivka.
TAROM este cel mai mare operator aerian de pe piata locala si este detinut in proportie de 96,7% de Ministerul Transporturilor. Compania TAROM estima pentru anul trecut un trafic de 2,3 milioane de pasageri, cu 20% mai mult fata de 2007, si o cifra de afaceri de 450 de milioane de dolari, cu 100 mil. dolari peste cea inregistrata in 2007. TAROM a fost afectata in ultimele luni ale anului trecut de criza financiara, inregistrand o scadere de 10% a traficului, insa nu a facut publice pana in prezent rezultatele finale pe anul trecut.
TAROM a semnat anul trecut un contract de preaderare la alianta globala SkyTeam pe o perioada de 18 luni, timp in care operatorul roman urmeaza sa deruleze investitii de 2 mil. $ (1,2 mil. euro).
Printre conditiile pe care TAROM trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la alianta internationala se numara si schimbarea unor sisteme IT, de rezervare, de inventariere si de check-in, necesare alinierii la standardele aliantei, si asigurarea unor standarde de calitate si siguranta a zborului.
In ceea ce priveste privatizarea companiei, aceasta a fost si ea adusa in discutie de-a lungul timpului, insa nicio decizie concreta nu a fost luata in acest sens.
 
Cine este Ruxandra Brutaru
 
  • a absolvit Facultatea de Managementul Aviatiei din SUA
  • detine un Executive Aerospace MBA obtinut in 2001 la Scoala Superioara de Comert din Franta
  • a fost director de marketing si vanzari al Blue Air
  • a fost manager relatii internationale Binter Canaria (Spania)
  • s-a alaturat echipei TAROM in 2007 pe postul de director general adjunct cand ministru al transporturilor era Ludovic Orban

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO