Eveniment

Modernizarea caselor ridica piata de polistiren expandat

27.03.2006, 00:00 81

Izolarea termica a cladirilor vechi si cerintele europene din domeniu au atras un interes masiv in ultimii ani pentru investitii pe piata polistirenului expandat, unul dintre cele mai dinamice segmente din industria materialelor de constructii.

"Numarul investitorilor pe piata de polistiren expandat creste in fiecare an. Anul trecut producatorii nu reuseau sa faca fata cererii de pe piata. Daca in urma cu doi-trei ani erau doar trei fabrici, in prezent sunt circa 10-12 producatori", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Fratea, directorul de vanzari al Isopor. Firma a fost prezenta cu propriul stand la Construct Expo Antreprenor, expozitie specializata a firmelor de constructii si de materiale de constructii desfasurata saptamana trecuta in complexul Romexpo din Bucuresti.

La Construct Expo Antreprenor a fost prezent un numar mare de producatori de polistiren expandat, precum Austrotherm, Swisspor, Thermopor (parte din grupul Benta), Macon Deva sau Isopor, care au anuntat investitii in noi capacitati de productie. Grupul de firme Benta din Targu Mures a anuntat recent extinderea capacitatii de productie de polistiren expandat. "Reizolarea cladirilor vechi, precum si ratele de crestere a pietei constructiilor sunt principalele motoare de crestere ale pietei. Investitia in izolarea unei cladiri poate fi recuperata in scurt timp. De exemplu, la o cladire de 250 de metri patrati, investitia in izolarea termica este de circa 50 de milioane de lei, suma care va fi recuperata in doi ani", explica Fratea. In urma izolarii unei locuinte, necesitatea incalzirii termice se reduce la patru ore pe zi, adauga Fratea.

Isopor SRL, companie cu capital elen, detine o capacitate de productie la Cluj si va incepe anul acesta lucrarile la o noua fabrica langa Bucuresti. "Speram ca vom deschide noua fabrica in vara anului viitor", precizeaza Fratea. Isopor estimeaza pentru acest an o crestere de 40% a cifrei de afaceri, pana la circa 11 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Un alt jucator important pe piata de polistiren expandat, Swisspor (Elvetia), investeste 8 mil. euro intr-o fabrica de polistiren expandat la Turda, dupa ce in prealabil, elvetienii au investit circa 16 mil. euro in construirea unei fabrici in Ploiesti si in cresterea capacitatilor de productie. Grupul elvetian Swisspor a intrat pe piata romaneasca in 1997 prin achizitia pachetului majoritar al producatorului de hidroizolatii Matizol Ploiesti. In 1998, elvetienii au infiintat la Ploiesti compania Swisspor Romania si au construit prima fabrica de polistiren expandat.

Austrotherm, subsidiara holdingului austriac Schmid In-dustrie Holding, a intrat pe piata in 1998, si a inceput productia de la Bucuresti in 1999. Printre producatorii de polistiren expandat se afla si Macon Deva, care are o cota de piata de circa 1%, potrivit estimarilor companiei. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO