Eveniment

Modificarile dese ale legislatiei ar putea fi oprite

21.06.2006, 19:09 18

Initiatorii proiectelor de lege va trebui sa realizeze studii de impact pentru estimarea costurilor si beneficiilor economice si sociale ale acestora, in cazul in care va fi aprobat proiectul pentru modificarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.
Astfel, ar putea fi oprite numeroasele modificari ale legislatiei in vigoare. De exemplu, legea care reglementeaza piata asigurarilor a fost schimbata de mai multe ori in ultimii ani, ultima ordonanta pentru modificarea acesteia fiind aprobata recent. Un alt exemplu de lege care a trecut prin multe modificari este Codul fiscal.
"Proiectul de modificare a legii privind normele de tehnica legislativa se afla acum in procedura la Senat", a declarat Gabriel Stecoza, consilier-sef in cadrul Directiei Secretariatului Tehnic din Camera Deputatilor, prezent ieri la seminarul "Imbunatatirea procesului legislativ romanesc prin introducerea analizei de impact" organizat de Secretariatul General al Guvernului si Centrul Roman de Politici Economice.
"Realizarea unor studii de impact se cere doar in cazul legilor cu importanta deosebita si a celor pentru care Guvernul isi asuma raspunderea. Nu putem face studii de impact pentru toate proiectele legislative pentru ca am ajunge la un blocaj", afirma Mirela Adomnicai, deputat PSD, unul dintre initiatorii proiectului pentru modificarea legii privind normele de tehnica legislativa.
"In majoritatea cazurilor legiferam si abia mai tarziu ne dam seama ca expunerea de motive difera foarte mult de ceea ce s-a intamplat in realitate", sustine deputatul Liana Dumitrescu, un alt initiator al proiectului de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO