Eveniment

Moody’s: FMI si UE pot majora sprijinul acordat Romaniei in caz de contagiune financiara

Moody’s: FMI si UE pot majora sprijinul acordat Romaniei in caz de contagiune financiara

Kenneth Orchard, vicepresedintele Moody's Sovereign Risk Group: Moody's nu este ingrijorata serios de forfota perpetua din mediul politic romanesc, insa exista riscuri inerente in ceea ce priveste deteriorarea activitatii economice si calitatea activelor din sistemul bancar.

02.09.2009, 18:15 23

Moody’s nu exclude o revizuire a perspectivei stabile asociate ratingului Romaniei daca vor aparea semne ca angajamentul cu FMI si UE sau cu bancile straine, de mentinere a sprijinului pentru subsidiarele romanesti, ar putea cadea.

In situatia in care ar exista un efect de contagiune pe plan financiar in urma unui eveniment nefavorabil dintr-un alt stat, FMI si UE vor accelera sau majora fondurile disponibile pentru Romania, potrivit Moody’s.

Agentia de rating anticipeaza ca economia se va contracta cu 8,9% in acest an, dar ca va inregistra un avans de 1,2% in 2010.

Romania nu va reveni, pe termen scurt, la cresterile puternice ale PIB din ultimii ani, insa perspectivele economiei raman bune pe termen lung. Potrivit raportului Moody’s, revenirea economiei pe crestere ar putea veni totusi mai repede decat in alte state din regiune, precum Bulgaria sau tarile baltice, intrucat in Romania sectorul privat are un grad de indatorare mai redus si exista un regim de curs de schimb flexibil, care imblanzeste ajustarea balantei comerciale.

Pe de alta parte, recesiunea, care are loc dupa un boom economic extins, alimentat de creditare, s-a putea prelungi mai mult decat se anticipeaza si sa cauzeze o dezorganizare serioasa a economiei, apreciaza analistii Moody’s.

Agentia de rating apreciaza ca potentialul de crestere a Romaniei pe termen lung este ridicat, in principal deoarece statul este in mod semnificativ mai sarac decat majoritatea altor tari din UE. „O rata de crestere economica mai normala pe termen lung este probabil de 3-4% pe an, tinand cont ca exista inca cateva obstacole pentru avansul rapid al PIB-ului Romaniei, in special agenda dificila de reforme structurale si nevoia de infrastructura", se precizeaza in raport.

In aceste conditii, procesul de convergenta a Romaniei catre media Uniunii Europene se va intinde pe o perioada considerabila de timp, de circa 40 de ani.

Cum vede Moody’s sistemul bancar

Moody’s sustine ca sectorul bancar, detinut in mare parte de grupuri straine si bine capitalizat, se confrunta cu posibilitatea unei deteriorari rapide a activelor, in linie cu evolutia economiei, ceea ce ar putea ridica probleme de solvabilitate pentru banci.

In plus, o depreciere semnificativa a monedei nationale va avea consecinte serioase pentru economie si sistemul bancar, in conditiile in care circa 60% din creditele sectorului privat sunt denominate in valuta.

Ingrijorarile Moody’s sunt atenuate, intr-o anumita masura, de acordul dintre marile banci cu capital strain prezente in Romania, BNR, FMI si CE. „Acest angajament, care obliga bancile sa pastreze niveluri adecvate de capital subsidiarelor si sa isi mentina expunerea pe Romania, ar trebui sa elimine riscul de lichiditate si sa asigure ca marea parte a sistemului financiar ramane solida", sustin analistii Moody’s.

Agentia apreciaza ca „guvernul va ramane punctul de sprijin pentru restul bancilor (care nu au semnat angajamentul - n.r.), ceea ce poate duce la o cristalizare a posibilelor pierderi in valoare de 2-3% din PIB".

Raportul Moody’s mai aminteste de o „constrangere suplimentara" pentru banca centrala de la inceputul lui 2009, cauzata de incapacitatea guvernului de a se autofinanta la dobanzi rezonabile pe pietele locale. „Aceasta situatie a fortat banca centrala sa injecteze lichiditate in sistemul bancar in mod tactic pentru a sustine licitatiile guvernului, pastrand in acelasi timp o politica monetara relativ stricta pentru a sustine leul."

Moody’s, despre Romania

  • Romania se gaseste intr-o recesiune profunda, care va continua si in 2010
  • Potentialul de crestere economica al Romaniei pe termen lung este ridicat
  • Leul ar trebui sa fie sustinut de angajamentul bancilor straine si rezervele valutare
  • Guvernul va intampina dificultati in reducerea cheltuielilor publice
  • Moody's nu exclude revizuirea perspectivei ratingului daca apar semne ca angajamentul cu Fondul Monetar International si UE sau cu bancile straine cade

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO