Eveniment

Moody's pariaza ca Guvernul nu va reusi sa reduca cheltuielile

02.09.2009, 18:10 16

Guvernul va avea dificultati in reducerea cheltuielilor publice asumate la rectificarea bugetara, din cauza alegerilor prezidentiale, iar deficitul bugetar risca sa ajunga la 9,2% din PIB in acest an, in timp ce ponderea datoriei publice in PIB s-ar putea dubla, la 23,5%.

Autoritatile au agreat in august cu FMI majorarea tintei de deficit bugetar pentru acest an de la 4,6% din PIB, la 7,3% din PIB convenind o ajustare a cheltuielilor de 1,1% din PIB.

Desi criza a fortat noul guvern sa se concentreze pe problemele economice, alegerile prezidentiale din noiembrie par sa impiedice eforturile FMI de a incuraja reforme dure in domeniul fiscal si sectorul public, se arata in raportul anual al Moody's privind Romania. Agentia de rating estimeaza ca dupa incheierea scrutinului autoritatile vor fi mai putin impovarate de consideratii de ordin politic, ceea ce va permite diminuarea deficitului bugetar anul viitor, la 6,4%, in conditiile imbunatatirii conditiilor economice. Totusi, agentia de rating anticipeaza "un avant de scurta durata" al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, agentia neanticipand vreo schimbare in fundamentele mediului politic romanesc.

"Moody's nu este ingrijorata serios de forfota perpetua din mediul politic romanesc, insa exista riscuri inerente in ceea ce priveste deteriorarea activitatii economice si calitatea activelor din sistemul bancar", considera Kenneth Orchard, vicepresedintele Moody's Sovereign Risk Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO