Eveniment

Moody's: Romania, mai vulnerabila la criza actuala

15.12.2008, 19:42 20

Romania se numara printre statele pe care Moody's le considera "mai vulnerabile" la criza actuala si pentru care exista o probabilitate "mai ridicata" de aparitie a unor presiuni asupra ratingului.

"Moody's a realizat o lista a statelor care par vulnerabile la criza actuala si pentru care exista o probabilitatea mai ridicata de a se confrunta cu presiuni asupra ratingului. Printre acestea se numara Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria, Coreea, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan si statele baltice", potrivit agentiei de evaluare financiara.
Agentia a mentionat ca a modificat ratingurile atribuite unor statele incluse in lista, printre care Pakistan, Ungaria, Estonia, Letonia si Lituania.
Moody's a publicat, in septembrie, un raport privind perspectivele pentru CDO (collateralized debt obligations -obligatiuni garantate prin veniturile generate de imprumuturi), care s-a bazat pe anticiparea unei cresteri puternice a statelor emergente. Agentia a aratat atunci ca majoritatea statelor aveau ratinguri cu perspectiva stabila.
"Criza financiara a inceput sa afecteze de atunci perspectivele economiilor de piata emergente, iar Moody's a publicat un raport actualizat al perspectivelor macroeconomice, in care a redus estimarile privind cresterea statelor emergente. Scenariul de baza pentru 2009-2010 arata ca, in general, economiile emergente vor inregistra o crestere sub nivelul potential", mentioneaza agentia.
Ponderea statelor ale caror ratinguri sunt plasate sub supraveghere sau cu perspectiva negativa a urcat intr-un interval de trei luni de la sub 2% in septembrie la peste 6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO