Eveniment

Nastase face lobby personal pentru reducerea mai rapida a CAS

12.03.2004, 00:00 13



Premierul Adrian Nastase a afirmat, ca, personal, se pronunta in favoarea unei reduceri mai rapide a nivelului contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS), apreciind ca acestea ar trebui reduse, in urmatorii ani, pana la aproximativ 40-42% din salariul brut.



"Mihai Tanasescu spunea de o cota de 44% pana in 2007. Cu cat vom reusi sa le scadem mai mult, cu atat vom elimina munca la negru. Eu, personal, sunt pentru o scadere mai accelerata a contributiilor sociale, dar, sigur, atunci cand am contraargumente din partea Ministerului Finantelor in legatura cu colectarea banilor pentru plata unor cheltuieli necesare, trebuie sa fiu foarte atent cu ce spun", a afirmat Nastase.



El a adaugat ca, in principiu, considera ca este esential ca Executivul sa aiba in vedere reducerea CAS.



In prezent, contributiile pentru asigurarile sociale reprezinta 49% din valoarea salariului brut.



Premierul Adrian Nastase a afirmat joi, raspunzand la o intrebare privind intentia Guvernului de a atrage mai multe investitii pentru infrastructura, ca FMI ar trebui sa tina cont, la discutiile referitoare la deficitul bugetar, de situatia economica si de posibilitatile actuale ale tarii.



"FMI este, intr-un fel, precum cel care tine cheia de la camara si vrea sa pastreze acolo, cat mai mult timp, rezervele strategice. Trebuie sa tinem cont ca, uneori, pastrandu-le prea mult, produsele expira. E foarte importante sa intelegem ca trecem la o alta faza economica, ca am iesit din convalescenta si ne-am facut temele in ceea ce priveste stabilizarea macroeconomica. Nu putem trai la infinit cu salarii de 100 dolari", a spus Nastase.



Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, luni, ca memorandumul de intelegere pentru noul acord cu FMI a fost finalizat, dar a ramas in discutie stabilirea deficitului bugetar din acest an.



Reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat, in vreme ce autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene.



Nastase a mai spus ca este convins ca autoritatile romane vor ajunge, in final, la un "bun compromis" cu oficialii FMI.



Premierul a tinut sa precizeze ca Guvernul va acorda tuturor investitorilor, inclusiv celor americani, numai acele facilitati care au fost stabilite in negocierile cu Uniunea Europeana, asigurand un tratament nediscriminatoriu pentru oamenii de afaceri.



El a afirmat, la o conferinta privind oportunitatile de investitii in Europa Centrala si de Est organizata de agentia guvernamentala americana Overseas Private Investment Corporation, ca oamenii de afaceri trebuie sa beneficeze de un tratament similar din partea autoritatilor.



"Nu vom putea acorda alte facilitati decat cele generale, conform negocierilor cu UE. Competitia corecta inseamna sa acordam tuturor investitorilor acelasi tratament", a spus Nastase.



Unul dintre principalele obiective ale Guvernului pentru perioada urmatoare este atragerea de investitii importante in proiecte privind telecomunicatiile, constructiile, sectorul energetic si, in principal, infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels