Eveniment

Negocierile cu FMI se reiau peste o luna

28.09.2005, 19:26 15

Negocierile Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) cu privire la acordul semnat in 2004 vor fi reluate la 20 octombrie, cand o echipa a institutiei financiare internationale va sosi la Bucuresti, a anuntat ieri Ministerul Finantelor.

Vizita a fost convenita de catre directorul Directiei Europa a FMI, Michael Deppler, si delegatia Romaniei care a participat la reuniunea de toamna a FMI si a Bancii Mondiale, organizata la Washington. Oficialii romani au fost ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Am cazut de acord asupra reinceperii discutiilor pe marginea acordului cu FMI. In acest context, incepand cu 20 octombrie, o echipa a FMI se va deplasa la Bucuresti", a declarat Vladescu.

El a precizat ca temele de discutii vor fi inchiderea bugetului din 2005, constructia bugetului pe 2006, un eventual program fiscal pe termen mediu pentru perioada 2006-2010, situatia deficitului de cont curent si politicile monetare si fiscale necesare pentru a contracara evolutiile negative, dar si aspecte privind restructurarea economiei. Acordul cu FMI, prin care Romania are acces si la fonduri de aproape 400 de milioane de dolari, a fost intrerupt in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%.

La finele lunii iunie, autoritatile romane au stabilit cu reprezentantii institutiei financiare o prima forma a scrisorii suplimentare, urmand sa fie adoptate unele masuri pentru ca documentul sa intre in board-ul FMI la sfarsitul lunii august.

Pe parcursul discutiilor, Fondul Monetar International a pastrat solicitarile privind adoptarea unor masuri care sa duca la cresterea incasarilor la buget.

In acelasi timp, expertii FMI s-au aratat ingrijorati de evolutia deficitului de cont curent, rezultat din continuarea cresterii consumului intr-un ritm accelerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO