Eveniment

Negocierile pentru pace intră în linie dreaptă. Rusia a declarat că există "speranţa de a ajunge la un compromis" cu Ucraina. Kremlin: O Ucraină neutră, cu o armată proprie, după modelul Austriei sau Suediei, este luată în considerare ca un posibil compromis

Negocierile pentru pace intră în linie dreaptă. Rusia...

Autor: Ştefan Stan

16.03.2022, 12:22 6587

Rusia a declarat că există "speranţa de a ajunge la un compromis" cu Ucraina, în timp ce negocierile pentru încetarea focului continuă după trei săptămâni de la invazia preşedintelui Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a salutat ceea ce a numit o "evaluare realistă a ceea ce se întâmplă" din partea preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

"Mă bazez pe evaluările pe care le dau negociatorii noştri - ei spun că negocierile sunt dificile din motive evidente, dar, cu toate acestea, există o anumită speranţă de a ajunge la un compromis", a declarat Lavrov într-un interviu acordat miercuri canalului de ştiri RBC. "Unii membri ai delegaţiei ucrainene dau aceeaşi evaluare", a adăugat el.

Zelensky a declarat peste noapte că "poziţiile din cadrul negocierilor par mai realiste", dar a avertizat că "este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei".

Lavrov a declarat că Rusia şi Ucraina discută "formulări specifice care sunt aproape de a fi convenite" în cadrul negocierilor, inclusiv garanţii de securitate pentru Moscova şi neutralitate pentru Kiev.

"Starea de spirit de afaceri care a început să se manifeste [ ...] dă speranţa că putem ajunge la un acord specific pe acest subiect. Deşi este clar că problema este mult mai amplă, chiar dacă proclamarea neutralităţii şi declararea garanţiilor va fi un pas înainte semnificativ."

Rusia a declarat miercuri că o Ucraină neutră, cu o armată proprie, după modelul Austriei sau Suediei, este luată în considerare ca un posibil compromis în cadrul negocierilor de pace cu Kievul, scrie Reuters. 

"Aceasta este o variantă care este discutată în prezent şi care ar putea fi într-adevăr considerată un compromis", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA.

El vorbea la aproape trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce numeşte o operaţiune militară specială.

Peskov a comentat comentariile lui Vladimir Medinsky, negociatorul-şef al Rusiei, care a declarat anterior la televiziunea de stat: "Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în acelaşi timp un stat cu propria armată şi marină".

Ucraina nu a confirmat că este dispusă să discute despre neutralitate. Ea spune că este pregătită să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu să se predea sau să accepte ultimatumurile ruseşti.

Un negociator ucrainean a declarat că un model de garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, care ar oferi Ucrainei protecţie din partea unui grup de aliaţi în cazul unui atac viitor, se află "pe masa negocierilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO