Eveniment

Noi discuţii despre legea salarizării

Noi discuţii despre legea salarizării

Autor: Adelina Mihai

18.01.2013, 00:05 793

Prima întâlnire de lucru dintre reprezentanţii Ministerului Muncii cu cei ai delegaţiei FMI va avea loc astăzi, alte două fiind programate pentru perioada următoare.

Dis­cuţiile se vor face pe marginea legii salariză­rii unitare în sectorul bugetar, dar şi pe teme precum o nouă modificare a Codului muncii sau si­tua­ţia sistemului de pensii. Legea salarizării uni­tare, intrată în vigoare de mai bine de trei ani, a revenit pe agenda discuţiilor, având în ve­dere că până în prezent prevederile acesteia nu au fost aplicate. Motivul? Anomaliile din sistem (de exemplu, salariul unui ministru era mai mic decât al unui subordonat) nu puteau fi rezolva­te până când nivelul salariilor bugetarilor nu reve­nea la cel de dinainte de tăierea de 25% apli­cată în iunie 2010.

Oficialii care au lucrat la aceas­tă lege spun că legea a intrat în vigoare, dar Curtea Constituţională nu ar fi putut per­mi­te majorări salariale diferenţiate atâta vreme cât salariile bugetarilor erau reduse. Pe de altă par­te, legea salarizării ar fi presupus o rezolvare a anomaliilor prin creşteri salariale, nu prin di­mi­nuări, astfel încât salariile mici să crească, iar cele mari să rămână la acelaşi nivel sau să creas­că mai puţin, pentru ca diferenţele să nu fie aşa de mari.

Astfel, cel mai mic salariu din sectorul bugetar ar fi trebuit să aibă coeficientul 1 - de 705 lei brut - iar cel mai mare să fie calculat după coeficientul 12 - 12 x 705 lei şi să fie obţinut de preşedintele ţării. Însă la momentul discuţiilor din anii trecuţi pe marginea acestei legi, pune­rea în aplicare ar fi însemnat creşteri ale cheltuielilor cu salariile bugetarilor de 30%, asta însemnând în prezent un efort financiar de 3 mld. euro pe an în prezent.

În ceea ce priveşte situaţia de la sistemul de pensii, deficitul a ajuns la peste 3 miliarde de euro pe an şi este tot mai greu de susţinut, având în vedere că pentru cei peste 5 milioane de pensionari se plătesc contribuţii sociale de către 4,3 milioane de angajaţi cu forme legale.

Legat de o nouă modificare a Codului muncii (intrat în vigoare în mai 2011), discuţiile durează de mai bine de un an, dar nu a existat un set de măsuri concrete pentru îmbunătăţirea legislaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO