Eveniment

Noi manageri privaţi la Compania Aeroporturi Bucureşti. CV-urile însă lipsesc

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ioan Dornescu, Adelina Mihai

22.04.2013, 00:06 1315

Seria numirilor de manageri privaţi la com­pa­niile de stat continuă. Ministerul Trans­por­turilor a anunţat la finalul săptămânii trecute că firma care administrează cele două aeropor­turi din Capitală (Otopeni şi Băneasa) – Com­pania Naţională Aero­por­turi Bucureşti – are un nou director gene­ral şi un nou consiliu de ad­ministraţie „privat“.

Ca aproape de fie­care dată, anunţul fă­cut de autorităţi legat de numirea mana­ge­ri­lor din privat nu a fost însoţit de informaţii suplimen­ta­re legate de experienţa profesională a exe­cutivilor numiţi.

Radu Merica, un executiv care a ocupat func­ţiile de CEO al  Ţiriac Holdings şi de pre­şe­­din­te al Camerei de Comerţ Româno-Ger­mane, este noul preşedinte al consiliului de administraţie al CNAB, o companie cu venituri anua­le de 137 mil. euro. Merica este şi general ma­nager al companiei Recuperare Ecologică şi Reciclare (RER Group) în România şi pre­şedinte al Aircraft Owners and Pilots Associa­tions (AOPA România).

În comunicatul transmis vineri de Ministerul Transporturilor se precizează doar câteva date despre experienţa profesională a lui Merica, în timp ce despre restul mem­bri­lor din consiliul de ad­minis­traţie nu există nici­un fel de informaţie suplimentară.

Noul director ge­ner­al al companiei care administrează aero­por­­turile din Capitală este Liviu Radu, fost secretar de stat în Mi­nis­terul de Interne (în perioada 2005-2008, când a fost însărcinat cu reforma administraţiei pu­blice) şi lector universitar doctor la catedra de Administraţie Publică în cadrul Univer­si­tăţii Babeş-Bolyai, potrivit CV-ului de pe site-ul universităţii. El este în prezent şi preşedintele consiliului de administraţie al CFR Marfă, numit în locul lui Aysun Mustafa, managerul privat ales în luna februarie care şi-a dat demisia din motive personale.

Pe lângă cei doi manageri „privaţi“ aleşi la CNAB, din consiliul de administraţie al acestei companii mai fac parte Adrian Cighi (vicepre­şe­dinte al Franklin Templeton Investment, ad­ministratorul Fondului Proprietatea), Bogdan Găurean (fost director general adjunct al Registrului Comerţului) şi Marius Bodea (membru PNL, fost prefect al judeţului Iaşi).

Membrii noii conduceri a companiei au fost aleşi de reprezentanţii Ministerului Trans­por­turilor ca urmare a listelor de propuneri ve­nite din partea consorţiului de consultanţi man­dataţi să se ocupe de recrutare: firma de audit şi consultanţă PwC, headhunterul George Bu­tu­noiu şi avocaţii de la David şi Baias.

Veniturile CNAB au crescut cu 15% anul trecut, la 609,4 milioane lei, iar profitul brut a fost de 67,9 milioane lei, apropiat de cel din 2011, potrivit datelor preliminare ale companiei care administrează aeroporturile din Otopeni şi Băneasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO