Eveniment

Notarii vor da valori orientative pentru case

09.11.2006, 18:45 16

In fiecare an, Camerele notarilor publici ar urma sa actualizeze si sa depuna la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor expertize privind "valoarea de circulatie" a imobilelor, pentru a fi utilizate in anul fiscal urmator, conform proiectului de norme metodologice privind aplicarea Codului fiscal valabil de la 1 ianuarie 2007.
Valoarea orientativa stabilita de expertizele respective ar urma sa fie luata in calcul la impozitarea venitului dintr-o tranzactie imobiliara in cazul in care suma declarata de vanzator si cumparator este mai mica decat "valoarea orientativa".
Conform Codului fiscal, impozitul va fi calculat si incasat de notar, inainte de autentificarea actului de vanzare-cumparare. Plata impozitului va putea fi facuta in numerar, la biroul notarial, sau prin virament bancar, intr-un cont al biroului.
Proiectul de norme prevede ca este exceptata de la plata impozitului transmiterea dreptului de proprietate asupra unui imobil prin donatie intre rude ori afini pana la gradul III inclusiv, precum si intre soti, pe baza actelor de stare civila.
Conform formei in care Codul fiscal a fost aprobat de Parlament, anul viitor impozitarea veniturilor din tranzactii imobiliare se schimba complet.
Astfel, in cazul imobilelor sau terenurilor vandute dupa o perioada mai lunga de trei ani de la data dobandirii, vanzatorul va plati un impozit de 2% pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv, respectiv de 4.000 de lei plus 1% din valoarea care depaseste pragul de 200.000 de lei inclusiv. In cazul imobilelor si al terenurilor vandute intr-un termen mai scurt de trei ani de la dobandire, impozitul va fi de 3% pana la aceeasi valoare de 200.000 de lei inclusiv, respectiv de 6.000 de lei plus 2% din valoarea care depaseste 200.000 de lei.
Impozitul se calculeaza la valoarea tranzactiei declarata de vanzator si cumparator prin actul prin care este transferat dreptul de proprietate.
Potrivit Codului, numai o cota de 40% din incasarile astfel obtinute va ajunge la bugetul statului.
Jumatate din suma devine automat sursa de venit a autoritatilor locale pe teritoriul carora se afla imobilele sau terenurile vandute, in timp ce restul de 10% urmeaza sa alimenteze bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru indeplinirea activitatii de publicitate imobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO