Eveniment

Noul Guvern se bazeaza pe BNR sa faca fata crizei

Noul Guvern se bazeaza pe BNR sa faca fata crizei

Gheorghe Pogea, viitorul ministru de finante

21.12.2008, 19:11 17

Guvernul viitor va trebui sa fie alaturi de banca centrala si sa aiba o colaborare cat mai buna cu aceasta, in contextul in care amplitudinea, complexitatea si modul de manifestare a crizei in Romania necesita o platforma comuna de solutii, a spus Gheorghe Pogea, ministrul desemnat pentru portofoliul Finantelor, la prima declaratie publica dupa nominalizare.

"Guvernul trebuie sa fie alaturi de BNR, sa ne asiguram ca nu avem derapaje (...).Trebuie sa redam increderea si sa relansam creditarea. Acesta este un element cheie. Ministerul Finantelor trebuie sa limiteze cheltuielile. Incercam sa gasim solutii. Avem resurse limitate si nevoi nelimitate. Trebuie sa stabilim prioritati economice, sociale, investitionale", a explicat Pogea.
Ministrul desemnat a facut numeroase referiri la colaborarea cu BNR, in cadrul discursului sustinut sambata in Parlament, in fata comisiilor reunite de buget-finante, spunand ca va avea imediat dupa instalare intalniri cu reprezentantii bancii centrale.
Coalitia PD-L-PSD a adus deja o serie de corectii la proiectia indicatorilor macroeconomici incluse in programul de guvernare, cheltuielile bugetare fiind reduse cu 1,35 mld. euro, fata de propunerile initiale, reprezentand aproape 1% din PIB, iar veniturile cu 150 mil. euro (0,1% din PIB).
In conditiile unui declin accentuat al veniturilor bugetare din ultimele doua luni, sigura solutie a Finantelor este sa limiteze drastic cheltuielile pentru anul viitor. Cheltuielile de personal si cele cu bunuri si servicii urmeaza sa fie diminuate cu circa 15% fiecare, potrivit lui Pogea, ceea ce ar trebui sa duca la o economie cumulata de 2% din PIB. Noul program de guvernare are in vedere eliminarea posturilor vacante din administratia publica si locala, care in prezent se apropie de 140.000.
Unul dintre obiectivele ministrului finantelor este reducerea deficitului bugetar la 1,7% in 2009, fata de 2,5% in programul initial, si la jumatate comparativ cu nivelul de 3,5% estimat pentru acest an. "Din cauza unei politici expansioniste de cheltuieli, prociclice, gresit luata, acum ne trezim in fata celui mai mare deficit. Am estimat un deficit de 3,67% din PIB (...), dar sezonalitatea unor activitati din economie, care s-a suprapus peste criza economica, a determinat scaderea veniturilor si s-ar putea sa inregistram pe cash un deficit de 4% din PIB", a spus Pogea.
Pentru o economie nu se pune problema daca un deficit este mare sau mic, ci daca este sustenabil sau nesustenabil, daca este finantabil sau nu, a mai spus Pogea.
In aceste conditii, bugetul pentru 2009, care a fost construit inainte de declansarea crizei in economia romaneasca si pe alte premise, va fi refacut foarte repede de noul Guvern, urmand sa se acorde o importanta mare investitiilor publice, in special pentru infrastructura. Pentru a relansa economia, Pogea spune ca trebuie "sa facem agentii economici sa functioneze", impunandu-se astfel capitalizarea Eximbank si majorarea capitalului social al CEC Bank.
Pe plan extern, viitorul Guvern va lua in calcul orice colaborare care sa asigure stabilitatea, inclusiv cu FMI, insa va apela in primul rand la instrumentele "la indemana", cum ar fi reducerea cheltuielilor.
"Orice ministru de finante responsabil va evalua toate posibilitatile care exista. Luam in calcul orice instrument care poate sa asigure stabilitate. Nu trebuie sa apelam neaparat la altii. Mai intai vom apela la instrumentele la indemana urmand sa reducem cheltuielile", a spus Pogea, intrebat daca va apela la FMI. El nu a exclus o eventuala colaborare cu institutia internationala, dar a lasat sa se inteleaga ca se va orienta in primul rand spre institutiile europene.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO