Eveniment

Noul şef de la Agricultură îşi ia secretar de stat de la Bruxelles

Noul şef de la Agricultură îşi ia secretar de stat de la Bruxelles

Daniel Constantin, noul ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale. Foto Mediafax

Autor: Gabriel Razi

09.05.2012, 00:03 946

Daniel Constantin, noul ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, care a preluat ieri mandatul, a anunţat că va propune pentru funcţia de secretar de stat pe diplomatul Achim Irimescu. El ocupă în prezent funcţia de şef de secţie pe probleme de agricultură în cadrul Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană.

"O să propun domnului prim-ministru un secretar de stat în persoana domnului Achim Irimescu. El se va ocupa de coordonarea celor două Agenţii de Plăţi, Autoritatea de Management şi Relaţia cu DG AGRI şi Comisia Europeană pe probleme de agricultură", a spus ieri Daniel Constantin, cu ocazia preluării mandatului de la Stelian Fuia.

Recent, Daniel Constantin a anunţat însă că îl va numi într-un post de secretar de stat şi pe Ionică Nechifor, preşedinte al unei asociaţii a crescătorilor de ovine. La acel moment noul şef de la Agricultură anunţa că Nechifor va fi secretarul de stat responsabil de fondurile europene. În acest moment nu este însă clar dacă Daniel Constantin îi va mai propune pe Ionică Nechifor pentru funcţia de secretar de stat.

Daniel Constantin schimbă odată cu venirea în minister echipa de secretari de stat după ce ultimii doi miniştri Stelian Fuia şi Valeriu Tabără (amândoi membri PDL) au avut în subordine trei secretari de stat: Adrian Rădulescu, Liviu Bumbu şi Barna Tanczos.

Sub conducerea lui Stelian Fuia, responsabilul de coordonarea politicilor vegetale, din zootehnie şi industria alimentară a fost Liviu Bumbu, iar fondurile europene s-au aflat sub responsabilitatea lui Barna Tanczos.

Dacă va prelua fotoliul de secretar de stat de la Agricultură, Achim Irimescu va avea în responsabilitate fondurile europene, adică cel mai important obiectiv din acest an al Ministerului Agriculturii. El ar urma să coordoneze Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) - instituţia care gestionează subvenţiile directe pentru terenurile agricole. În acest an fiecare proprietar de teren primeşte de la stat şi de la UE în total 130 de euro/hectar. Per total, plăţile directe care intră în acest an în conturile fermierilor sunt de 1,1 miliarde de euro. Pe lângă APIA, sub gestiunea lui Irimescu ar urma să intre şi Agenţia pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) - instituţie care gestionează proiectele de investiţii în agricultură pe bani europeni. Ţinta pentru finalul anului este o absorbţie de 2,4 miliarde de euro. În primele patru luni ale acestui an în economie au intrat aproximativ 400 milioane de euro pe linia acestor investiţii. Irimescu primeşte astfel misiunea de a gestiona plăţi către fermieri de 250 de milioane de euro pe lună în fiecare din ultimele trei trimestre ale acestui an.

Ministerul Agriculturii are pe statele de plată mai mult de 7.500 de angajaţi distribuiţi în şapte instituţii. Din totalul angajaţilor de la MADR, grosul este acoperit de APIA şi de APDRP, instituţiile responsabile de gestiunea programelor pe fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO