Eveniment

Nuclearelectrica a tras 100 mil. euro

26.01.2005, 00:00 13

Producatorul de energie electrica Nuclearelectrica a tras prima transa de 100 milioane euro din creditul Euratom in valoare totala de 223,5 milioane euro, destinat finalizarii Unitatii II a centralei nuclearelectrice.
Creditul Euratom a fost contractat de la Comisia Europeana in numele Comunitatii Europene pentru Energie Atomica pentru o perioada de 20 de ani, beneficiind de garantie suverana din partea statului roman.
Pentru aprobarea creditului EURATOM pentru Unitatea II de la Cernavoda au fost realizate studii privind securitatea nucleara, impactul asupra mediului, aspecte financiare si eficienta economica a proiectului de catre consultanti independenti, selectati de Comisia Europeana, afirma reprezentantii ministerului economiei si comertului. Rezultatele acestor studii au fost avizate favorabil, adauga sursele citate.
Valoarea intregului proiect este estimata la aproximativ 800 milioane euro (circa 1 miliard de dolari). Pentru acoperirea finantarii, Nuclearelectrica a contractat cu garantia statului in decembrie 2002 un credit in valoare totala de peste 400 milioane euro de la trei banci, ce urmeaza a fi rambursat din vanzarea de energie produsa de Unitatea II a centralei.
Proiectul se executa in baza unui contract comercial de finalizare si punere in functiune semnat de Nuclearelectrica cu Atomic Energy of Canada Limited (AECL) - Canada, respectiv Ansaldo - Italia.
Intrarea reactorului doi al centralei de la Cernavoda, cu o putere instalata 706,5 MWh, pe piata energiei din Romania este prevazuta pentru luna martie a anului 2007.
Din cele cinci reactoare de tip Candu (de conceptie canadiana) cu care este prevazuta centrala de la Cernavoda numai o unitate este operationala, asigurand circa 10% din cererea de energie locala.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels