Eveniment

Numarul locurilor de munca disponibile la ANOFM, minus 19%

Numarul locurilor de munca disponibile la ANOFM, minus 19%
30.11.2008, 19:31 16

Numarul locurilor de munca disponibile in economie a scazut cu 19% la inceputul lunii noiembrie comparativ cu aceeasi perioada din 2007, potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

In prima saptamana din noiembrie, angajatorii au scos la concurs 17.850 de locuri de munca, cu 4.000 mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2007, cand erau disponibile la nivel national aproximativ 22.000 de joburi intermediate de ANOFM.
Oferta de forta de munca a intrat pe o panta descendenta incepand cu luna septembrie, datele Agentiei aratand saptamanal scaderi cuprinse intre 10 si 30% comparativ cu anul trecut. Angajatorii sunt obligati prin lege sa raporteze la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca toate locurile de munca vacante, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora.
"Desi ANOFM trimite periodic angajatorilor chestionare pentru a sintetiza numarul de locuri de munca vacante si intentiile de angajare la nivel national, foarte putini angajatori declara ca au posturi disponibile, pentru ca nu gasesc la nivel de agentie candidatii de care au nevoie", spune directorul de HR al unei multinationale.
Cele mai multe disponibilizari le-au facut companiile din industria auto si cele din industrie. Pe de alta parte, companii din industria bunurilor de larg consum - Procter & Gamble sau Tnuva - si din IT - Ericsson, HP sau IBM au anuntat ca intentioneaza sa faca sute de recrutari in perioada urmatoare.
Si numarul anunturilor de recrutare online a scazut cu pana la 15% in ultimele trei luni.
Cel mai puternic s-a redus activitatea de recrutare a angajatorilor din constructii si imobiliare, precum si a celor din banci, unde numarul anunturilor de angajare a coborat cu pana la 36%, respectiv 31%, in intervalul septembrie - noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Scaderea volumului de recrutare in mediul online reprezinta unul dintre cei mai semnificativi indicatori pentru evolutia pietei de munca, in conditiile in care angajarile prin intermediul site-urilor de joburi surclaseaza recrutarea prin agentii specializate, anunturile in ziare sau targurile de joburi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels