Eveniment

Numarul somerilor va trece de 500.000

18.01.2009, 18:49 19

Numarul de someri va creste de la 403.400, in 2008, la circa 505.000 de disponibilizati, conform estimarilor Guvernului, a declarat ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

"Trebuie sa spun ca numarul de someri va creste in Romania de la circa 403.400 de persoane la circa 505.000", a spus Pogea.
El a aratat ca din acest motiv este necesar ca masurile anticriza sa aiba un efect pozitiv si pe piata muncii. Rata somajului a fost anul trecut de 3,9%, cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul inregistrat la nivelul lui 2007, potrivit datelor de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. Cea mai ridicata rata a somajului de anul trecut a fost inregistrata in decembrie - de 4,4%, luna in care s-a consemnat si cea mai mare crestere comparativ cu luna precedenta - de 0,3%. In nicio luna din 2008 rata somajului nu a trecut de pragul de 5%, comparativ cu 2007, cand in primele doua luni rata somajului a fost de 5,3% si 5,1%.
Patronatele au cerut autoritatilor ca suma reprezentand somajul tehnic sa nu mai fie impozitata.
Pentru cresterea numarului de locuri de munca, autoritatile au decis ca persoanele care lucreaza in administratia publica centrala si care au implinit varsta de pensionare vor fi obligate sa iasa la pensie incepand cu februarie. Potrivit liderului Aliantei Functionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica, masura va viza si 6.500 de persoane din administratia publica centrala avand functii de conducere, aflate la varsta pensionarii, dintr-un total de 21.000 astfel de functii. "Mie imi convine aceasta masura, deoarece din cauza acestor 6.500 de persoane aflate in functii de conducere cu varsta de pensionare, cei tineri nu pot avansa", a spus Marica.
Liderul sindical a precizat ca obligatia iesirii la pensie este prevazuta intr-un memorandum semnat de ministrul finantelor.
"Functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata din cadrul administratiei centrale, care au indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, care au primit decizie de pensionare pentru limita de varsta si au fost mentinute in activitate, inceteaza raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, conform prevederilor legale incidente, incepand cu data de 1 februarie 2009", se arata in memorandum.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels