Eveniment

O vulnerabilitate: Trei sferturi din zahărul consumat în România provine din import

O vulnerabilitate: Trei sferturi din zahărul consumat...

Autor: Florentina Niţu

18.03.2022, 19:00 2568

România consumă anual circa 400.000 tone de zahăr, dintre care 100.000 producţie locală, 200.000 tone de zahăr rafinat din sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr şi circa 100.000 tone de zahăr rafinat din zahăr brut din import.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina, ce a luat amploare în ultimele trei săptămâni, a determinat multe state la nivel global să deschidă mai bine ochii şi să se uite în propria ogradă la producţia agroalimentară, cele două ţări din estul Europei fiind jucători puternici în acest sector.

Unele ţări au ales să-şi mărească producţia pentru anumite bunuri, altele să limiteze sau să interzică ex­porturile de cereale ori bunuri ali­men­tare pentru o anumită perioadă sau să mărească importurile pentru a-şi asigura necesarul intern de consum. Astfel, închiderea fabricii de zahăr a grupului Teoros din judeţul Mureş în acest an redevine de actualitate, pentru că România mai rămâne doar cu două fabrici, faţă de 33 de fabrici în 1990. Oprirea producţiei acestei unităţi este cu atât mai importantă cu cât România a produce anual circa 100.000 de tone de zahăr din sfeclă de zahăr şi importă de circa 200.000 de tone de zahăr, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO