Eveniment

Oamenii de afaceri au propuneri de modificare a Codului muncii

11.06.2003, 00:00 11

Circa 20 de reprezentati ai comunitatii de afaceri au prezentat ieri, in cadrul unei audieri publice, propuneri de modificare a Codului muncii care ar putea fi luate in calcul la elaborarea ordonantei de urgenta care va modifica actul normativ.
Timp de aproape doua ore, oamenii de afaceri au pledat in fata unei comisii de experti pentru schimbarea actului normativ si au prezentat propuneri punctuale de modificare a anumitor articole, care nu au fost facute publice.
Concedierea colectiva, obligativitatea prezentarii de catre firme a situatiei financiare catre angajati, limitarea timpului de lucru suplimentar la opt ore pe saptamana, precum si protectia excesiva acordata angajatilor sunt prevederile cele mai contestate de patroni.
"Impresia generala, rezultata dupa parcurgerea legii se concretizeaza intr-un dezechilibru in relatia angajator - angajat, cele doua parti putand fi identificate astfel: salariatul este identificat a fi victima, o persoana nematurizata, neajutorata care este aruncata in jocurile economiei de piata si care trebuie protejata de abuzurile unui patron si nicidecum parte a procesului de dezvoltare a unei afaceri; patronul este apriori exploatatorul fara scrupule care trebuie puternic ingradit, printr-o legislatie restrictiva, si nicidecum cel care ceeaza locuri de munca, investeste, genereaza si determina competitivitatea resurselor umane", a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS) si al Coalitiei ProGlobe, initiatorul audierii publice.
"Codul muncii incalca doua principii fundamentale: libertatea contractuala - partile trebuie sa fie libere sa stabileasca dreptului si obligatiile, iar statul nu trebuie sa intervina, si protectia sociala - care apartine dreptului public si nu trebuie transferata angajatorului", a spus Dan Seceleanu, directorul general al Mecanica Codlea. El a adaugat ca in lege exista prevederi aberante care au creat anomalii juridice.
"Nu inteleg ce se doreste prin aceasta lege. De exemplu, daca am un angajat fara forme legale, amenda este de 50 milioane de lei. Daca un angajat munceste mai mult, amenda este de 200 de milioane de lei", a spus Mihai Pasculescu, primvicepresedinte FEPAIUS.
La randul sau, Carmen Cazan, presedinte al filialei Timisoara a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), a afirmat ca noul Cod incurajeaza nemunca in conditiile in care angajatorul este obligat sa plateasca cu 75% din salariul de baza statul acasa. "Populismul care emana din lege face necesara o revizuire a cel putin 60% din Codul muncii", a mai spus ea.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24