Eveniment

Oamenii de afaceri: Mai bine faceti paradis fiscal decat sa supraimpozitati averile

Oamenii de afaceri: Mai bine faceti paradis fiscal decat sa supraimpozitati averile

1: Ioan Niculaie, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, cu o avere de peste 1,2 mld. euro: Marea problema a Romaniei este ca are prea multi oameni saraci, nu ca are oameni bogati. Iar cei care sunt bogati au dat de munca la mii de oameni. In loc sa-i determini sa-si tina banii in Romania, tu ii determini sa fuga cu banii. (...) Eu averea pe care am facut-o am trecut-o prin toate formele de impozitare; 2: George Copos, proprietarul grupului Ana Holding: „N-as avea nimic impotriva. Initiativa poate fi laudabila. Dar inainte de a fi discutata si aprobata, trebuie vazut care este experienta unor astfel de decizii in tarile membre din Uniunea Europeana. Sunt tari care vor sa renunte deja la aceasta masura. (...) Noi ar trebui sa incercam sa atragem tot ce inseamna bani, Romania are nevoie de bani

14.01.2010, 23:22 265

Averile mari care ar putea fi supuse supraimpozitarii au fostrealizate "printr-o munca extraordinara si prin crearea a mii delocuri de munca", spun oamenii de afaceri contactati de ZF.

Oamenii de afaceri spun ca ar putea sa-si mute averile dinRomania daca ar fi pus in aplicare impozitul propus de un deputatPSD.

Proiectul de lege de supraimpozitare a averilor mari, initiat deMugurel Surupaceanu, propune aplicarea unui impozit anual de 0,5%asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depasestepragul de 500.000 de euro, incluzand bunuri mobile, imobile, conturi la banci siexcluzand plasamentele financiare de tipul asigurarilor de viata,pensii private, bonuri de tezaur sau actiuni la companii.

"Marea problema a Romaniei este ca are prea multi oameni saraci,nu ca are oameni bogati. Iar cei care sunt bogati au dat de muncala mii de oameni. In loc sa-i determini sa-si tina banii inRomania, tu ii determini sa fuga cu banii. E cea mai mare prostie",spune Ioan Niculaie, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania,cu o avere estimata la peste 1,2 miliarde de euro, cu afaceri inagricultura, comert exterior, imobiliare, turism.

"Eu averea pe care am facut-o am trecut-o prin toate formele deimpozitare. Am platit impozite pe profit, pe dividende, cum sunt euincurajat sa mai fac lucruri in Romania daca mi se impoziteazaaverea?", mai spune Niculaie, care apreciaza aceasta initiativalegislativa ca fiind o razbunare a PSD pentru ca a pierdutalegerile sau o dorinta de-a initiatorului de a devenicunoscut.

"Este o prostie", spune si omul de afaceri Josef Goschy, unuldintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu 3.500de camere in 25 de unitati de cazare. "O zarva enorma, iar efectulva fi minimal. Eu as dori ca Romania sa fie un paradis fiscal, nusa plece banii din Romania. Daca s-ar intampla acest lucru, ar ficu mult mai grav decat daca ai lasa pe fiecare sa-si manevrezeaverile cum vrea. Iar aceste averi au fost obtinute in urma uneimunci extraordinare si au fost platite impozite extraordinare",spune Goschy.

Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul AnaHolding, cu afaceri estimate la 100 de milioane de euro, spune cainitiativa poate fi laudabila.

"N-as avea nimic impotriva. Initiativa poate fi laudabila. Darinainte de a fi discutata si aprobata, trebuie vazut care esteexperienta unor astfel de decizii in tarile membre din UniuneaEuropeana. Sunt tari care vor sa renunte deja la aceasta masura. Amdiscutat cu un om de afaceri din Franta care nu crede ca este ceamai potrivita masura si ca se discuta renuntarea la ea pe viitor.Trebuie vazut foarte bine daca nu ar alunga unele averi din Romaniasi s-ar duce in alte tari", spune Copos.

Daca ar fi luate in considerare si averile detinute instrainatate, conturile bancare nu ar avea sens sa fie relocate,spune Luminita Ristea, managing partner la firma de consultanta siaudit Nexia.

Ristea puncteaza insa ca aplicarea unui astfel de impozit artrebui sa faca parte dintr-o strategie pe termen mediu a politiciifiscale.

"Trebuie stabilit pe ce ne focalizam: pe impozite directe, peindirecte, pe bogati, pe venituri medii. Este nevoie de o linieconsecventa si coerenta pentru a ajunge la rezultate. Intr-un anforfetarul, intr-un an taxa pe bogatie; trebuie stabilita ostrategie pe cinci ani pe care sa se structureze anual sibugetul."

Intrebarea care se pune este cum ar putea fi pusa in aplicare oastfel de masura. In timp ce conturile bancare sunt usor decuantificat, casele si terenurile au preturi volatile. In acelasitimp, bunurile mobile precum bijuteriile sau tablourile sunt destulde complicat de evaluat.

Consultantii fiscali mai spun ca sunt foarte multe aspecte carear trebui precizate si clarificate in cazul in care supraimpozitulpe averile mari ar fi aprobat de Parlament.

"Totul se invarte deocamdata in jurul unor notiuni vagi. Trebuiegandit exact cum se va face. Cine sunt contribuabili, cum iiidentificam, ce bunuri mobile intra in baza de impozitare si multealte aspecte", mai spune Ristea.

Oamenii de afaceri dau exemplul Italiei unde Guvernul a datposibilitatea celor care aveau banii in strainatate, nefiscalizate,sa-si aduca averile in tara in schimbul unei taxe de 5%. Astfel inItalia au intrat 95 de miliarde de euro.

"Economia italiana a inceput astfel sa se dezvolte. Noi faceminvers?", spune Niculaie.

In proiectul de lege initiat de PSD se exonereaza din calcululaverilor titlurile de plasament, bonurile de trezorerie, contractede asigurari de viata sau de pensii private.

"Noi ar trebui sa incercam sa atragem tot ce inseamna bani,Romania are nevoie de bani", spune Copos.

Ce ar presupune impozitarea averilor

  • Impozitul anual va fi in cuantum de 0,5% pentru valoarea averiinete detinute, care depaseste pragul de 500.000 de euro.
  • Impozitul ar putea intra in vigoare in acest an si se vacalcula in functie de averea persoanei fizice sau familiei,inclusiv cel apartinand copiilor minori.
  • Ce e impozabil: bunurile imobiliare si mobiliare, drepturilebanesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica,sotului/sotiei, precum si copiilor minori.
  • Persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe averepentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate.
  • Nerezidentii vor plati pentru patrimoniul net detinut inRomania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentruevitarea dublei impuneri.
  • Pana pe 30 iunie, cei vizati vor depune declaratia privindimpozitul anual asupra averii existente la 31 decembrie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO