Eveniment

Oamenii de business: Programul SRL de 1 euro este mai mult o fumigena electorala

Oamenii de business: Programul SRL de 1 euro este mai mult o fumigena electorala

Cristian Parvan, secretar general al AOAR: Declaratia conform careia sa asteptam cinci ani si sa trecem pe capital social de 50.000 de euro mi se pare o gluma. Cine poate reglementa azi ce se poate intampla peste cinci ani?

02.06.2009, 00:00 54
 
Analistii spun ca suma necesara pentru a incepe o afacere este de cel putin 10.000 de euro, in conditiile in care creditarea pentru start-up-uri este aproape inexistenta.
„Romania are nevoie de o revizuire a politicii de infiintare a firmelor noi. Consider ca ar trebui sa creasca capitalul social minim pentru a se reduce numarul de firme inactive. Ce inseamna un capital social de 200 de lei (capitalul social minim obligatoriu pentru infiintarea unei firme in prezent - n.r), in conditiile in care ai foarte multe lucruri de platit in primul an de functionare? Care este relevanta unui euro cand ai Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran: Care este relevanta unui euro cand ai nevoie de foarte multi bani pentru a incepe?nevoie de foarte multi bani pentru a incepe? Nu poti sa pornesti astazi un business cu mai putin de 10.000 de euro", sustine Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.
Ministrul Nita a anuntat ca intentioneaza sa modifice Legea societatilor comerciale prin care sa fie infiintat un nou tip de firme starter cu un capital social de 1 euro pentru persoanele care nu au detinut niciodata o societate comerciala. Proprietarii unei astfel de firme trebuie sa vina cu un plan financiar realizat cu asistenta din partea unui expert contabil, care sa garanteze soliditatea proiectului financiar.
„Pentru a avea un plan financiar bun trebuie sa ai bani, sa gasesti un expert pe care sa-l platesti, deci te costa", spune Gabriel Biris.
 
Drum lung de la 1 la 50.000 de euro
Conform ministrului Nita, proprietarul unei astfel de firme se obliga ca dupa cinci ani sa transforme societatea de tip starter intr-una obisnuita, cu conditia sa aiba un capital social de 50.000 de euro si constituirea unei rezerve minim obligatorii a firmei, reprezentand circa 25 la suta din profitul anual si responsabilitatea fondatorilor firmei in caz de faliment.
„Acum afacerile nu mai merg, avem multe societati care isi suspenda activitatea. De ce as infiinta o astfel de firma acum? Cine imi ofera garantia ca planul de afaceri este viabil, ca aceste firme vor functiona, in conditiile in care piata este instabila, au picat atatea firme mari. Cum iti gasesti cumparatorii? Mai trebuie sa tii cont si de faptul ca in primul an de functionare stai deoparte, ai multe cheltuieli", a spus Gabriela Tudorache, fondatoarea cabinetului de avocatura cu acelasi nume. Ea a mentionat ca in plus, diferenta intre capitalul social de 1 euro la infiintare si 50.000 de euro dupa cinci ani este foarte mare si greu de realizat pentru firme. „Posibil ca multe dintre aceste firme sa nu reuseasca sa ajunga la cinci ani activitate si sa fie inchise. O firma care ruleaza afaceri serioase trebuie sa aiba un capital social de cel putin 1.000 - 2.000 de lei", a mai spus Tudorache.
 
Proiectul ar trebui legat de microcreditare
Contactat de ZF, ministrul nu a dorit sa comenteze proiectul de lege la care lucreaza si pe care il va propune in guvern in aceasta luna. Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca proiectul ar putea fi inspirat din tipul de intreprindere europeana. „Printr-un proiect de acest gen in Franta de exemplu s-au creat 100.000 de locuri noi de munca. Dar la noi trebuie sa vedem concret proiectul, sa putem face diferenta intre PFA si acest tip nou de societate. Dar declaratia conform careia sa asteptam cinci ani si sa trecem pe capital social de 50.000 de euro mi se pare o gluma. Cine poate reglementa azi ce se poate intampla peste cinci ani? Ce expert iti poate garanta ca va merge businessul conform planului pe care l-ai stabilit? Acest proiect ar trebui sa fie legat si de un proiect de microcreditare. Eu ii dau legal drumul, dar poate cineva sa faca afaceri fara niciun ban?"
 
Cum suna Programul
  • Se va introduce in legislatie un nou tip de firma - societate cu raspundere limitata starter;
  • Capitalul social va fi la infiintare de 1 euro;
  • Detinatorul va trebui sa nu fi detinut niciodata o societate comerciala;
  • Va fi necesar un financiar realizat cu asistenta din partea unui expert contabil;
  • Expertul contabil va garanta soliditatea proiectului financiar;
  • Dupa cinci ani, proprietarul se obliga ca dupa cinci ani sa transforme societatea de tip starter intr-una obisnuita;
  • Transformarea se va face cu conditia sa aiba un capital social de 50.000 de euro si constituirea unei rezerve minim obligatorii a firmei, reprezentand circa 25% din profitul anual;
  • Firma astfel constituita va fi scutita la plata impozitului minim pe o perioada de cinci ani.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO