Eveniment

Onorariul de succes, maximum 7% din creantele recuperate

24.07.2006, 18:58 41

Onorariul lunar al administratorului sau lichidatorului in procedura de insolventa va fi de maximum 2.000 de lei (555,5 euro) pe luna, iar onorariul de succes, acordat numai daca este recuperata in totalitate creanta, va reprezenta cel mult 7% din suma incasata din valorificarea bunurilor.
Prevederea este inclusa intr-un ordin al ministrului finantelor publice privind deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment de catre organele fiscale competente si propunerile de numire a lichidatorilor.
Autoritatile fiscale vor avea posibilitatea sa formuleze cereri de deschidere a procedurii insolventei pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante la buget, daca aceste datorii nu au fost recuperate prin aplicarea tuturor modalitatilor de executare silita prevazute de lege.
Pentru recuperarea creantelor, Fiscul va parcurge trei etape inainte de formularea acestor cereri.
Aplicarea modalitatilor de executare silita prin poprire asupra oricarei sume urmaribile si aplicarea de sechestre asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului si valorificarea acestora constituie prima etapa. Urmeaza constatarea starii de insolvabilitate, in conditiile stabilite de Codul de Procedura Fiscala, ultima etapa premergatoare formularii cererii de deschidere a procedurii insolventei fiind angajarea raspunderii solidare.
In vederea recuperarii creantelor fiscale de la debitorii aflati in stare de insolventa, autoritatile fiscale se vor inscrie la tabelul creditorilor cu creantele existente in evidenta fiscala pe platitor fara sa fie necesara realizarea unei noi inspectii.
Fiscul va realiza o baza de date referitoare la contribuabilii aflati in insolventa, reorganizare judiciara, faliment sau lichidare, care va include data la care s-a deschis procedura, administratorul sau lichidatorul stabilit in dosar si istoricul dosarului de la momentul deschiderii procedurii.
Legea privind procedura insolventei a intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute si inlocuieste prevederile Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO